Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Hrozivý následok COVIDU-19: U dievčiny (15) sa ako prvej tínedžerky na svete objavili tieto ťažkosti

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BOSTON - V časopise Pediatrics bol zverejnený prípad dievčiny, ktorá pociťovala niekoľko dní po nákaze vírusom SARS-CoV-2 náhle problémy s dýchaním. Komplikácie vyústili až do ochrnutia hlasiviek. Ide tak o historicky prvý prípad zaznamenaný u pacienta v tínedžerskom veku.

Dievčine, ktorá sa nakazila koronavírusom, boli lekári nútení vykonať tracheostómiu, inak by sa zadusila. Podľa lekárskej správy môže ochorenie COVID-19 zapôsobiť na nervový systém a v zriedkavých prípadoch spôsobiť ochrnutie hlasiviek. Jej autori uvádzajú, že v tomto prípade je to vôbec po prvýkrát, kedy ochrnuli hlasivky tínedžerovi. Doteraz sa vyskytli podobné stavy iba u dospelých. "Vírus má známe neurologické komplikácie vrátane bolesti hlavy, záchvatov a periférnej neuropatie. Súčasný prípad odhaľuje, že paralýza hlasiviek môže byť ďalším neuropatickým dôsledkom vírusu," vysvetľujú otolaryngológovia Danielle Larrowová a Christopher Hartnick z Harvardskej lekárskej fakulty v Bostone. 

Trinásť dní po pozitívnom teste sa 15-ročné dievča dostavilo na oddelenie urgentného príjmu nemocnice. Jeho počiatočné príznaky vrátane kongescie, horúčky a únavy sa po piatich dňoch zlepšili. O deväť dní neskôr však oznámila, že má problémy s dýchaním, najmä keď je aktívna. Lekári na pohotovosti si všimli, že jej dýchanie bolo pri vdychovaní rýchle a hlučné, čo naznačovalo sťažený prietok vzduchu, hoci hladina kyslíka bola v norme. Testy na SARS-CoV-2 a iné infekcie dýchacích ciest boli negatívne. Pacientke, ktorá mala v anamnéze astmu a úzkosť, podali steroidy a bronchodilatanciá pre podozrenie na astmatický záchvat, ale nepomohlo to. Otolaryngológovia vyšetrili jej hlasivky a diagnostikovali paradoxný pohyb hlasiviek (PVFM), pri ktorom sa tento orgán počas nádychu zatvára namiesto toho, aby sa otváral. 

Hrozivý následok COVIDU-19: U
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Pacientka začala logopedickú terapiu, ale jej stav sa nezlepšil. Bolo jasné, že nejde o typické príznaky PVFM. Naďalej totiž mala problémy s dýchaním a objavili sa u nej ďalšie symptómy ako ťažkosti s prehĺtaním, slabosť, mravčenie, necitlivosť a neistá chôdza. Preto bola dievčina prijatá do detskej nemocnice na dôkladné vyšetrenie. Lekári jej opäť vyšetrili hlasivky, pričom tentoraz diagnostikovali ich obojstranné ochrnutie, čo v podstate znamená, že obidve jej hlasivky sa nepohybovali. Stále však nedokázali odhaliť príčinu. Výsledky série testov vylúčili infekcie a neurologické poruchy. Vyšetrenie mozgu a chrbtice nepreukázalo žiadne zjavné problémy, ktoré by mohli súvisieť s jej príznakmi, rovnako ako testy prehĺtania. 

Lekár nakoniec dospeli k záveru, že predchádzajúca koronavírusová infekcia zrejme oslabila tínedžerke hlasivky a môže byť aj príčinou jej necitlivosti a slabosti. Nepomohli ani injekcie botulotoxínu aplikované do svalov hrdla, hoci táto metóda vykazuje účinnosť pri liečbe niektorých patologických stavov hrdla u detí. Pacientka nakoniec podstúpila tracheostómiu, pri ktorej sa do priedušnice urobí malý otvor na podporu dýchania. Jej stav sa potom konečne zlepšil. Komplikácie ustúpili, čo zvyšuje pravdepodobnosť, že súviseli s jej predchádzajúcou infekciou. 

Hrozivý následok COVIDU-19: U
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Zdravotníci sa niekoľkokrát pokúsili zistiť, či by mohla dýchať bez tracheostómie, ale až pätnásť mesiacov po jej zavedení sa im ju podarilo bezpečne odstrániť. Hartnick uviedol, že v tom období mala záverečný ples a povedala mu, že s trubicou nikam nepôjde. "Rozhodli sme sa zasiahnuť, aby mohla ukončiť strednú školu a ísť na ples bez tracheostómie, čo sa aj podarilo." 

Viac o téme: HlasivkyKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu