Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Experti odhalili, ktoré domáce prostriedky najviac pomáhajú pri liečbe COVIDU-19: Toto robte, ak si chcete uľaviť

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NEW YORK - Aj keď niektorí na COVID-19 už zabudli, v skutočnosti toto ochorenie stále trápi mnoho ľudí po celom svete. Odborníci sa najnovšie pozreli na to, či v liečbe pomáhajú aj bežné domáce prostriedky. Zistili, že jedna konkrétna praktika je pravdepodobne najúčinnejšia.

Výskumníci zistili, že u pacientov s covidom, ktorí kloktali slanú vodu a robili si výplachy nosa, zaznamenali nižší počet hospitalizácií v porovnaní s tými, ktorí to nerobili. "Kloktanie slanou vodou a vyplachovanie nosa sú lacné a široko dostupné procedúry, ktoré môžu znížiť počet hospitalizácií u pacientov s diagnózou COVID-19," povedal hlavný autor štúdie Sebastian Espinoza. Tieto lieky ale podľa neho nie sú určené na nahradenie konvenčnej liečby, ako sú antivírusové lieky a monoklonálne protilátky. Vo svetle nových zistení sa lekári podelili o svoje názory na niektoré bežné domáce prostriedky používané v boji proti nákaze koronavírusom. 

 

Mom may have been right: The simple home remedy of gargling with saltwater could help fight infection. Researchers...

Posted by FOX 40 News - WDBD on Tuesday, November 14, 2023

Odpočinok, tekutiny a lieky proti bolesti

Internista Mark Fendrick z University of Michigan povedal pre Fox News Digital, že infikovaní jedinci, ktorí sú náchylnejší na komplikácie spôsobené covidom, by mali dbať na ďalšiu liečbu nad rámec podpornej starostlivosti. Táto starostlivosť by mala zahŕňať dostatočný príjem tekutín, odpočinok a voľnopredajné alebo domáce lieky na zmiernenie symptómov. Acetaminofén alebo Ibuprofén môžu pomôcť znížiť horúčku alebo bolesti svalov, Guaifenesín zas bojuje proti hustému hlienu a Dextrometorfan môže pomôcť upokojiť suchý kašeľ. "Pitie horúceho čaju s medom upokojuje bolesť hrdla a môže zmierniť kašeľ. Horúca sprcha alebo použitie zvlhčovača zas môže pomôcť pri prekrvovaní hrudníka," radí internistka Christine Giordanová z Philadelphie. 

Experti odhalili, ktoré domáce
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Ovocie, zelenina a pohyb

Štúdia z roku 2022 vykonaná v Ghane o domácich liekoch informovala, že niektorí účastníci varili listy zo stále zeleného stromu Azadirachta indica, aby ich pili ako teplý liek alebo sa v nich dokonca kúpali. Robili tak v snahe predchádzať covidu. Antioxidačné a protizápalové vlastnosti listov pomáhajú inhibovať väzbu vírusu v bunkách tela. Ďalší účastníci používali listy moringy v nápoji alebo s kakaovým práškom a škoricou, pretože sa ukázalo, že narúšajú väzbovú schopnosť vírusu. Odborníci tiež poukázali na silu fyzického cvičenia, o ktorom je známe, že pomáha znižovať infekcie dýchacích ciest, a prínos konzumácie ovocia a zeleniny. Tieto prostriedky ale nenahrádzajú štandardnú zdravotnú starostlivosť.

Kloktadlo so slanou vodou a výplachy nosa

V rokoch 2020 až 2022 výskumníci hodnotili závažnosť priebehu covidu u jedincov vo veku 18 až 65 rokov. Náhodne ich rozdelili do dvoch skupín. Jedna skupina si počas štrnástich dní vyplachovala nos a kloktala hrdlo soľným roztokom s nízkym obsahom slanej vody a druhá s vysokým obsahom. "Najdôležitejšie zistenia našej štúdie sú, že sme nezaznamenali rozdiely v trvaní symptómov, frekvenciách hospitalizácií, používaní pľúcneho ventilátora alebo úmrtiach medzi pacientmi, ktorí používali nízku alebo vysokú dávku slanej vody," povedal Espinoza. 

Experti odhalili, ktoré domáce
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Hlavným obmedzením štúdie však bolo, že nebola navrhnutá tak, aby porovnávala pacientov, ktorí používali kloktadlo so slanou vodou a výplachy nosa s populáciou, ktorá túto praktiku vôbec nevyužívala. "Ak naše pozorovania potvrdia ďalšie výskumy, je možné, že kloktanie slanou vodou a výplachy nosa sa môžu stať doplnkom iných konvenčných liečebných postupov," dodal Espinoza.

Viac o téme: Domáca liečbaKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu