Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

V noci na piatok 15. decembra buďte v strehu! Toto sa oplatí vidieť na vlastné oči

  Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PRAHA - V noci na piatok 15. decembra bude vrcholiť meteorický roj Geminidy. Podľa astronómov budú pre pozorovanie veľmi priaznivé podmienky, pretože ho nebude rušiť svojím svitom Mesiac. Za noc na oblohe zažiari až tisíc meteorov. Informovali o tom Fyzikálny ústav Sliezskej univerzity v Opave a Česká astronomická spoločnosť.

Meteorický roj je jav, pri ktorom prúd častíc medziplanetárneho prachu križuje zemskú dráhu. Tieto častice potom vstupujú vysokou rýchlosťou do zemskej atmosféry, pri prielete v nej sa trením rýchlo zohrejú, vypaľujú a vytvárajú za sebou žiariace stopy. Tým sa hovorí meteory alebo tiež ľudovo padajúce hviezdy či lietavice. 

Maximum meteorického roja Geminid
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Petr Horálek)

"Prvé meteory z roja Geminíd môžeme každý rok zaznamenať už 4. decembra, keď Zem začína prechádzať okrajom prúdu meteoroidov a počas ďalších dní aktivita pozvoľne stúpa. Po maxime možno posledné meteory roja vidieť ešte 17. decembra. Roj sa teda oplatí pozorovať aj niekoľko dní pred alebo aj po ňom," poznamenali odborníci. 

Pozorujte najmä medzi polnocou a 04:00

Vedci radia pozorovať Geminidy najmä medzi polnocou a 04:00 v noci na 15. decembra. Ľudia by si mali vybrať miesto čo najmenej rušené stromami či domami a ďaleko od miest s rušivým svetlom. Keďže počas decembrových nocí môžu byť inverzie, je lepšie sa vydať do hôr. 

V noci na piatok
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Petr Horálek)

Na ďalšie vhodné podmienky na pozorovanie Geminidov si podľa vedcov budú musieť ľudia počkať až na roky 2025 a 2026. Budúci rok ale budú na oblohe viditeľné nebeské stretnutia planét s Mesiacom, čiastočné zatmenie Mesiaca, vzácny zákryt Saturnu Mesiacom a dokonca aj kométa, ktorá by mohla dosiahnuť vysokú jasnosť. 

Viac o téme: OblohaMeteorMeteorický rojGeminidyVesmírne divadlo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu