Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Ešte pohostinnejší ako Slováci: Stáročná tradícia, africký kmeň víta cudzincov sexom

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Profimedia)

NAMÍBIA - V odľahlej oblasti severnej Namíbie žije polokočovný kmeň, ktorého spôsob života by bol väčšine obyvateľov Západu cudzí. Pre ľudí z kmeňa Himba je totiž sex s cudzincami súčasťou zdvorilostného aktu. Ťažkú hlavu si nerobia ani z milostných afér či mimomanželských detí.

V drsnej namíbijskej púšti žije kmeň so starými a veľmi zvláštnymi zvykmi, pokiaľ ide o sex. Ich názory v oblasti manželstva či morálky sú úplne odlišné od západnej kultúry alebo kultúry zvyšku sveta. Dokument televízie African History TV vysvetľuje: "Pre ľudí Himba je to, že muži poskytujú svoje manželky návštevníkom na sex, najvyššia forma pohostinnosti". Nezvyčajný zvyk údajne ukazuje vrelé privítanie cudzinca a odstraňuje druh sexuálnej žiarlivosti, ktorý môže ovplyvniť konvenčnejšie manželstvá.

Ženy majú v rámci kmeňa určité povinnosti. Majú tendenciu vykonávať náročnejšiu prácu ako muži, vrátane starostlivosti o dobytok a údržbu tradičných domov postavených z červenej hliny, ako aj varenia, upratovania a starostlivosti o deti. Kultúra Himba je odrezaná od zvyšku namíbijskej spoločnosti. Odhaduje sa, že 50 000 Himbov žije veľmi tradičným životom a jedna malá skupina (OvaHimba) vyznáva životný štýl lovcov a zberačov, ktorý sa za desiatky tisíc rokov nezmenil.

Muži v kmeni majú bežne dve manželky a genetické testovanie odhalilo, že viac ako 70 percent z nich vychováva aspoň jedno dieťa, ktoré splodil iný muž. "Nemanželské deti alebo mimomanželské aféry sa považujú za pomerne bežnú vec," informuje dokument. 

Ešte pohostinnejší ako Slováci:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Profimedia)

"Medzi kmeňom Himba je výmena manželiek tradíciou, ktorá existuje po stáročia. Podľa tejto prastarej tradície môže muž dovoliť svojej žene spať s akýmkoľvek mužom, ktorý chce stráviť noc v jeho dome. Kým návšteva trávi noc s manželkou, od manžela sa očakáva, že strávi noc v inej miestnosti." 

Ešte pohostinnejší ako Slováci:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Profimedia)

Tento starodávny spôsob života je však ohrozený. S príchodom západných vplyvov do Namíbie sa deti Himba hanbia za svoje "zaostalé" spôsoby. Člen kmeňa Owen Kataparo pre BBC povedal: "Keď som mimo dediny v tradičnom oblečení, vyzerám zvláštne." Cudzinci s ním vraj zaobchádzajú vážnejšie, ak nosí oblečenie v západnom štýle. Ale mnohí mladí Himba, ktorí hľadajú modernejší spôsob života, sú sklamaní. "Veľa chlapcov opúšťa dedinu a ide dole do mesta, aby si našli prácu. Niektorí si nájdu prácu, niektorí nie a niektorí sa potom rozhodnú utopiť v alkohole. Nakoniec premrhajú svoj život," dodal Kataparo. 

Viac o téme: SexKmeňAfrikaHimba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu