Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Prelomový objav! Desaťsekundový test vášho HLASU dokáže odhaliť, či trpíte týmto vážnym ochorením

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

TORONTO - Ak ste sa vyhýbali testom na cukrovku, pretože sa bojíte ihiel, pomoc môže byť na dosah ruky. Podľa výsledkov štúdie dokáže toto ochorenie diagnostikovať jednoduchá hlasová syntéza. Ide o program využívajúci ľahko dostupné údaje skombinované s krátkym rozprávaním.

Vyšetrenie na cukrovku už zrejme nebude musieť byť spojené s nepríjemným odberom krvi a na všetko bude stačiť jednoduchý test vášho hlasu. Najnovšia štúdia dostupná v Mayo Clinic Proceedings: Digital Health totiž uvádza, že program zameraný na diagnostikovanie tohto ochorenia vykazuje obrovskú úspešnosť a dokázal v siedmich z ôsmich prípadov určiť, či má niekto cukrovku. A čo je ešte lepšie, čoskoro bude možné získať ho ako aplikáciu v akomkoľvek smartfóne, čo ocenia najmä ľudia s obmedzeným prístupom do zdravotníckych zariadení.

Prelomový objav! Desaťsekundový test
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Členovia tímu spoločnosti Klick Labs požiadali 267 ľudí, ktorí nedávno podstúpili štandardné testovanie na cukrovku 2. typu, aby šesťkrát denne počas dvoch týždňov zaznamenávali krátku frázu na svoje telefóny. Potom hľadali akustické rozdiely medzi tými, ktorí mali pozitívny a negatívny výsledok testu. Kombináciou prítomnosti alebo neprítomnosti identifikovaných znakov v hlasových odtlačkoch a veku, pohlavia, výšky a hmotnosti účastníkov, predpovedal model umelej inteligencie (AI) zdravotný stav jednotlivcov.

Dôležité je aj pohlavie pacienta

Ukázalo sa, že u mužov bol presný na 86 percent a u žien na 89 percent. „Syntéza hlasu je zložitý proces, ktorý sa opiera o kombinované pôsobenie dýchacieho a nervového systému a hrtana. Všetko, čo ovplyvňuje tieto systémy, môže ovplyvniť hlas," píšu vedci. Väčšina ľudí nemusí byť schopná tieto zmeny identifikovať, ale počítače dokážu vykonať jemnejšie analýzy. Najsilnejšími prediktívnymi nástrojmi boli výška tónu a jeho zmena medzi jednotlivými nahrávkami frázy. Niektoré ďalšie metódy prispeli k presnosti predpovedí len pre jedno pohlavie.

Prelomový objav! Desaťsekundový test
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Zmenu hlasu spôsobujú aj iné ochorenia

Už predchádzajúce štúdie naznačili, že dlhodobo vysoká hladina cukru v krvi dokáže poškodiť periférne nervy a svalové vlákna, čo môže spôsobiť poruchy hlasu. Dokonca aj dočasné prudké zvýšenie hladiny glukózy v krvi môže mať vplyv na elasticitu hlasiviek, hoci to ešte nebolo dokázané. Nepriamo mení hlas ľudí aj úzkosť a depresia, pričom cukrovka môže prispievať k obom týmto stavom. „Súčasné metódy zisťovania si môžu vyžadovať veľa času, cestovania a nákladov. Hlasová technológia má potenciál tieto prekážky úplne odstrániť," uviedla hlavná autorka štúdie Jaycee Kaufman.

Cukrovkárov neustále pribúda

Počet diabetikov na celom svete prudko stúpa a vytvára jednu z najvážnejších zdravotných kríz, ktorej svet čelí a zhoršuje mnohé ďalšie problémy. Výrazne k tomu prispieva neskorá diagnostika, pretože mnohé opatrenia, ktoré zabraňujú následkom cukrovky alebo ich výrazne zmierňujú, prichádzajú príliš neskoro. Medzinárodná diabetologická federácia odhaduje, že takmer polovica dospelých diabetikov o svojom stave nevie. Tento podiel je nevyhnutne najvyšší v krajinách, ktorých systémy zdravotnej starostlivosti sú najmenej schopné vyrovnať sa s nastávajúcou situáciou. 

Prelomový objav! Desaťsekundový test
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Na identifikáciu cukrovky 2. typu sa používa niekoľko testovaní spojených s návštevou zdravotníckeho zariadenia. Všetky testy sú založené na odbere vzoriek krvi, ktorému sa niektorí ľudia vyhýbajú. „Hlasová technológia by mohla priniesť revolúciu do zdravotníckej praxe ako prístupný a cenovo dostupný digitálny skríningový nástroj," povedal spoluautor štúdie Yan Fossat. Spoločnosť Klick Labs má v úmysle zopakovať experiment s väčšou vzorkou a zároveň hľadať spôsoby ďalšieho zlepšenia presnosti a skúmať, či detekcia dokáže zistiť dĺžku trvania cukrovky. 

Viac o téme: CukrovkaDiabetes
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu