Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Správca rezervácie v šoku: Objavil pytóna, ako si pochutnával na obede... pozrite, čo mu trčalo z papule!

(Zdroj: Facebook/Australian Wildlife Conservancy)

QUEENSLAND - V rezervácii Piccaninny Plains Wildlife Sanctuary v austrálskom Queenslande bol zaznamenaný ojedinelý jav hadieho kanibalizmu. Podľa ekologičky mal správca parku obrovské šťastie, že sa mu podarilo vzácny okamih zdokumentovať.

Svet pytónov nepatrí medzi tie, kde by sa tento druh navzájom medzi sebou požieral. Zábery, ktoré dokumentujú pytóna čiernohlavého pri kanibalizme, sú preto považované za mimoriadne vzácne. Zachytiť sa ich podarilo Nickovi Stockovi, správcovi rezervácie Piccaninny Plains Wildlife Sanctuary, ktorá patrí pod správu organizácie Australian Wildlife Conservancy (AWC). Uviedol, že až keď prišiel bližšie, až vtedy uvidel, že had prehĺta menšieho jedinca svojho druhu, čo ho veľmi prekvapilo. 

 

"Got mad at my mate so I ate him for lunch” 🐍🐍 A large Black-headed Python was #CaughtOnCamera feasting on a smaller...

Posted by Australian Wildlife Conservancy on Wednesday, October 18, 2023

Proces kanibalizmu vraj trval zhruba pätnásť minút. "Pytón ho zožral a vrátil sa do svojej nory, ktorá bola vzdialená len asi tri metre. Mal som dostatok času na to, aby som si vzal fotoaparát a zdokumentoval túto udalosť," priblížil Nick v stanovisku organizácie. Hlavnú zložku jedálnička pytóna čiernohlavého tvoria práve plazy. "Už predtým som videl, ako požieral hada hnedého východného alebo varana, ale toto bolo prvý raz, čo som sa stal svedkom toho, ako požiera svoj vlastný druh," vysvetlil správca. 

Ekologičku Helenu Stokesovú z AWC však toto kanibalistické správanie neprekvapilo. "Pytóny čiernohlavé uprednostňujú konzumáciu plazov pred cicavcami a je známe, že konzumujú väčšie plazy vrátane veľkých druhov jašteríc a dokonca aj jedovaté hady. Takže nie som prekvapená, že konzumujú aj iného pytóna, ak sa im naskytne príležitosť. Tým, že požierajú ďalšie jedince, zároveň znižujú konkurenciu o zdroje v oblasti," uviedla. 

Viac o téme: HadPytónAustrália
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu