Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Ohromujúce zistenie: Pred sexom by ste mali vždy najesť! Vedci objasňujú prečo

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

OSLO - Vedci z Univerzity v Osle zistili, že ak chcete mať dokonalý pôžitok zo sexu, nemali by ste byť hladný. Za všetko môže grelín, ktorý je známy ako "hormón hladu". Vo výsledkoch štúdie zverejnenej v časopise Psychophysiology uvádzajú, že jeho hladina má vplyv aj na to, či túžime po dotykoch.

Štúdia nórskych vedcov poukazuje na súvislosť medzi pôžitkom zo sexu a hladinou grelínu. "Okrem svojej osvedčenej úlohy hormónu stimulujúceho chuť do jedla sa podieľa aj na priraďovaní hodnoty sociálnym odmenám, ako je napríklad dotyk." Produkujú ho najmä bunky v žalúdku, pričom jeho malé množstvo sa uvoľňuje aj v tenkom čreve, pankrease a mozgu. Často sa nazýva aj "hormón hladu", pretože stimuluje chuť do jedla, zvyšuje príjem potravy a podporuje ukladanie tukov. 

Ohromujúce zistenie: Pred sexom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Predošlé výskumy však zistili, že grelín je spojený aj s inými javmi. Okrem jedla sa jeho účinok vzťahuje aj na iné druhy odmien. Jeho podávanie napríklad spôsobuje, že myši konzumujú viac alkoholu a u potkanov zvyšuje motiváciu k samopodávaniu heroínu. Vedci sa pod vedením Danielly Pfabiganovej rozhodli zistiť, či má hormón vplyv aj na príjemnosť dotyku. Požiadali preto šesťdesiat osôb, aby prišli do laboratória na testy v priebehu dvoch odlišných dní. Počas prvého "potravinového" dňa dorazili o 15:00. Najprv sa od 9:00 postili a následne dostali tekuté jedlo a banán. Na druhý deň sa tiež postili až do príchodu, ale nedostali žiadne jedlo. 

Ohromujúce zistenie: Pred sexom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Krvné testy potvrdili, že v deň jedla sa hladina grelínu po jedle znížila, zatiaľ čo v deň pôstu zostala vysoká. V priebehu obidvoch dní sa účastníci dotýkali pravej holene rôznou rýchlosťou. Ich mozog bol vyšetrovaný pomocou skenera fMRI. Neskôr boli požiadaní, aby zhodnotili intenzitu dotyku, ako aj to, aký im bol príjemný. Výsledky ukázali, že dotyky boli o niečo príjemnejšie v deň jedla v porovnaní s dňom pôstu. Výskumníci ale poukazujú na to, že tento účinok bol iba dvojpercentný. Zistenia by však podľa nich mohli byť dôležité pre širokú škálu oblastí. "Môže to napríklad znamenať, že dotyk vyhľadávaný z dôvodu pohody, ako napríklad relaxačná masáž, má pozitívnejší účinok po jedle ako s prázdnym žalúdkom. Znížená príjemnosť odmeny by tiež mohla prispieť k ťažkostiam s dodržiavaním redukčnej diéty." 

Viac o téme: SexJedloGrelínHormón hladu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu