Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Chcete sa dožiť vysokého veku? Šesť POCHÚŤOK, ktoré pravidelne jedia storoční ľudia

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MIAMI BEACH - Je úplne normálne, že počas dňa máte chuť na malé občerstvenie. Dôležité je voliť zdravšie možnosti a vyhýbať sa potravinám s vysokým obsahom cukrov a tuku. Ak si chcete dopriať chutnú desiatu, ktorá podporí vaše celkové zdravie, vyskúšajte týchto šesť potravín.

Regióny v Taliansku, Grécku, Kostarike, Japonsku a Kalifornii sú známe tým, že majú obyvateľov, ktorí často žijú až do sto rokov. V oblasti zdravého života vykazujú spoločné vzorce. Podľa autora bestsellerov Dana Buettnera a tímu vedcov, ktorí boli priekopníkmi myšlienky Modrých zón, to zahŕňa jedlo, ktoré konzumujú. Ak sa chcete stravovať zdravšie a potenciálne aj predĺžiť svoj život, pochutnajte si na týchto šiestich potravinách.

Chcete sa dožiť vysokého
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Getty Images)

PUKANCE

Kto by nemiloval pukance? Je to obľúbená pochúťka, ktorú si mnohí doprajú najmä počas sledovania televízie či v kine. Ako ale upozornil Buettner, v tomto prípade je lepšie vyhýbať sa kúpenému popcornu s obsahom masla. Namiesto toho si ho urobte doma. Celé kukuričné zrná sú totiž nabité antioxidantmi a vlákninou. Môžete ich urobiť na troche olivového alebo kokosového oleja, jemne posoliť a pridať napríklad sušené bylinky či vaše obľúbené koreniny.

Chcete sa dožiť vysokého
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Getty Images)

EDAMAME 

Potraviny na báze sóje ako sójové bôby, tofu a miso sú kľúčovými základmi tradičnej stravy na japonskej Okinawe - jednej zo známych Modrých zón. To isté platí pre sójové bôby edamame, ktoré sú bohaté na bielkoviny, vlákninu a antioxidanty a zároveň majú nízky obsah kalórií. Tieto bôby jednoducho sparte, posypte trochou soli alebo čierneho korenia a vychutnávajte.

Chcete sa dožiť vysokého
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Getty Images)

CHRUMKAVÝ CÍCER

Ak hľadáte alternatívu k chrumkavejším lahôdkam, pečený cícer bude vaším favoritom. Všetko, čo musíte urobiť, je rozložiť uvarený cícer na pekáč spolu s niekoľkými polievkovými lyžicami olivového oleja a koreninami podľa vlastného výberu a opražiť. S cícerom veľmi dobre ladí napríklad rasca, chilli prášok, kajenské korenie či paprika.

Chcete sa dožiť vysokého
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Getty Images)

ORECHY

Sú základným občerstvením obyvateľov Modrých zón. Sú malé, ale bohaté na vitamíny a minerály. Sú však kalorické, preto si treba dávať pozor na veľkosť porcie. Rovnako nie je vhodné konzumovať solené alebo karamelizované orechy. Ideálny mix obsahuje mandle, arašidy, kešu, para orechy a vlašské orechy. Môžete pridať aj semienka a sušené ovocie ako goji. Majte však na pamäti, že sušené ovocie je sladké, takže ho tiež treba konzumovať s mierou. Denne by ste mali zjesť maximálne dve malé hrste orieškovo-ovocnej zmesi.

Chcete sa dožiť vysokého
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Getty Images)

ČERSTVÉ OVOCIE

Ovocie je dokonalá voľba, ktorou nič nepokazíte. Môžete si ho zobrať so sebou a pochutnať si na ňom prakticky kdekoľvek. Aktuálne sú pravdepodobne najdostupnejšie jablká či hrušky, no v supermarketoch zoženiete aj iné druhy ovocia. Ak máte dostatok času, môžete si vždy deň vopred pripraviť ovocnú misku bohatú na vitamíny a antioxidanty.

HUMMUS

Storoční ľudia nedajú dopustiť ani na hummus. Ten môžete kúpiť v obchode alebo si vyrobiť doma. Vďaka tomu budete presne vedieť, čo hummus obsahuje a okrem toho ho môžete dochutiť podľa seba. Základom je cícer, sezamová pasta Tahini, cesnak, olivový olej, citrónová šťava a koreniny podľa vašich chutí.

Viac o téme: PotravinyOvocie ZdravieOrechyPukanceHummus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu