Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Prevratné zistenie vedcov: Týchto osem návykov vám môže predĺžiť život až o 24 rokov!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ILLINOIS - Dodržiavať zdravý životný štýl sa naozaj vyplatí. Odborníci najnovšie zistili, že ak budete dodržiavať osem prospešných návykov, môžete si predĺžiť život o desiatky rokov. Dospeli k tomu vo svojej štúdii, v ktorej pracovali s údajmi od amerických veteránov.

Podľa novej štúdie prezentovanej na výročnom stretnutí Americkej spoločnosti pre výživu sa osvojenie niektorých jednoduchých, zdravých návykov v strednom veku v budúcnosti vyplatí. Výskumníci študovali údaje zozbierané od viac ako 700 000 amerických veteránov a sledovali, ako sa ich dĺžka života posunula na základe počtu zdravých návykov, ktoré si osvojili. Zistili, že osvojenie si ôsmich návykov predĺžilo dĺžku života mužov o 24 rokov a žien o 21 rokov.

Prevratné zistenie vedcov: Týchto
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

"Naozaj nás veľmi prekvapilo, koľko sa dá získať prijatím jedného, dvoch, troch alebo všetkých ôsmich návykov životného štýlu," uviedla v tlačovej správe špecialistka na zdravotníctvo na oddelení pre záležitosti veteránov a medička na Carle Illinois College of Medicine Xuan-Mai Nguyenová. "Naše zistenia naznačujú, že osvojenie si zdravého životného štýlu je dôležité pre verejné aj osobné zdravie. Čím skôr, tým lepšie, ale aj keď urobíte len malú zmenu vo svojich 40, 50 alebo 60 rokoch, stále je to prospešné," dodala. 

Prevratné zistenie vedcov: Týchto
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Medzi osem prospešných návykov patrí:

  • Fyzická aktívnosť
  • Nezávislosť od opioidov
  • Nefajčenie
  • Zvládanie stresu
  • Vyvážená strava
  • Nepitie nadmerného množstva alkoholu
  • Dobrá spánková hygiena
  • Pozitívne sociálne vzťahy

Prevratné zistenie vedcov: Týchto
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Vedci použili údaje zo zdravotných záznamov a dotazníkov zozbieraných od 719 147 ľudí vo veku od 40 do 99 rokov, ktorí sa v rokoch 2011 až 2019 zapísali do programu Veterans Affairs Million Veteran Program. Spoločné faktory, ktoré prispievajú ku kratšej dĺžke života, zahŕňali málo cvičenia, užívanie opiátov a fajčenie. Tieto faktory súviseli s približne o 30 až 45 percent vyšším rizikom úmrtia počas obdobia trvania výskumu. 

Stres, nadmerné pitie, zlá strava a zlá spánková hygiena boli spojené s približne 20-percentným zvýšením rizika úmrtia a nedostatok pozitívnych sociálnych vzťahov s päťpercentným zvýšeným rizikom. Nguyenová zdôraznila, že nikdy nie je neskoro urobiť vo svojom živote zmeny. Čím skôr sa však na to odhodláte, tým lepšie. 

Viac o téme: Životný štýlZdravý životný štýlDlhovekosťElixír mladosti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu