Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Turistov pri návšteve svätého mesta postihuje záhadný syndróm: Desivé psychotické príznaky!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

JERUZALEM - Štyridsaťročný turista z USA, ktorý poškodil dve rímske sochy v Izraelskom múzeu, trpel podľa svojich právnikov jeruzalemským syndrómom. Psychiatri uvádzajú, že nejde o nič neobvyklé. V Jeruzaleme dokonca existuje špecializované centrum na liečbu pacientov s touto poruchou. O jej symptómoch a variantoch informuje odborný časopis British Journal of Psychiatry.

Izraelská polícia zatkla Američana po údajnom zničení dvoch sôch pochádzajúcich z druhého storočia. Jednou z nich bola socha bohyne Atény. K incidentu došlo v tamojšom múzeu. Po výsluchu páchateľa policajti uviedli, že rozbil sochy, pretože boli "modloslužobné a v rozpore s Tórou". Jeho obhajcovia tvrdia, že v čase incidentu postihol ich klienta Jeruzalemský syndróm. Táto porucha označuje súbor psychotických symptómov s náboženskou tematikou, ktoré sa vyskytujú u ľudí navštevujúcich Jeruzalem. 

 

The man's lawyer said the tourist was suffering from Jerusalem syndrome which cause foreign pilgrims to believe they are figures from the Bible.

Posted by ITV News on Friday, October 6, 2023

V Diagnostickom a štatistickom manuáli duševných porúch (DSM) nie je opísaný ako uznaný stav. Príznaky zodpovedajúce tomuto syndrómu sa však u pacientov vyskytujú v takom počte, že v Jeruzaleme založili špecializované pracovisko, ktoré sa venuje jeho liečbe a výskumu. Ide o Centrum duševného zdravia Kfar Šaul, kde v rokoch 1980 až 1993 skončilo 1200 turistov. Jeruzalemský syndróm zahŕňa celé množstvo symptómov a správania, ktoré boli zdokumentované v štúdii z roku 2018. Zvyčajne trpeli pacienti v minulosti psychiatrickým ochorením. Taký bol aj prípad jedného amerického turistu, ktorý sa začal stotožňovať s biblickou postavou Samsona. 

Turistov pri návšteve svätého
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Mal nutkanie ísť do Izraela

"Nakoniec ho premohlo nutkanie prísť do Izraela, aby premiestnil jeden z obrovských kamenných blokov tvoriacich Západný múr nárekov, ktorý podľa jeho názoru nebol na správnom mieste. Po príchode k nemu sa pokúsil jeden premiestniť," napísal v posudku tím psychiatrov. Mužovo konanie vyvolalo obrovský rozruch, ktorý skončil policajným zásahom a umiestnením turistu do Centra duševného zdravia Kfar Šaul. Po tom, ako bol vyzvaný na preukázanie svojej totožnosti, rozbil okno a utiekol. Vrátil sa až vtedy, keď ho na autobusovej zastávke našla zdravotná sestra a povedala mu, že sa preukázalo, že má Samsonove vlastnosti. Po podaní antipsychotík sa muž mohol vrátiť domov. 

Sú posadnutí upratovaním

Syndróm vždy nadobúda náboženský aspekt a zväčša postihuje jednotlivcov, ktorí prišli sami alebo s rodinou, píše portál IFL Science. V prípadoch najzvláštnejšej formy syndrómu prichádzajú do Jeruzalema (alebo na iné miesta v Izraeli) návštevníci bez predchádzajúcich psychiatrických diagnóz, ktorí majú psychotickú epizódu. Následne sa spontánne zotavia a vrátia domov ku svojmu bežnému životu. Pri tomto variante sa nábožensky založení pacienti zvyčajne pokúšajú vytratiť zo svojej skupiny alebo rodiny, objavuje sa u nich posadnutosť upratovaním a vyrábajú si vlastné oblečenie, často prostredníctvom hotelovej posteľnej bielizne. Zvyčajne ide o dlhé šaty, ktoré sú vždy biele. 

Turistov pri návšteve svätého
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Z ďalších symptómov je bežné vykrikovanie a spievanie náboženských textov, ako aj návšteva svätého miesta spojená s kázaním. Pri tomto type, ktorý sa v rokoch 1980 až 1993 objavil u 42 pacientov, sa zriedkavo prejavujú halucinácie. Jedinci majú tendenciu skôr si zapamätať svoju vlastnú identitu ako veriť, že sú náboženskými postavami. Liečba spočíva vo všeobecnosti v tom, že sa pacient od Jeruzalema vzdiali a vráti sa ku svojej rodine. Žiaľ, pri tomto type sú pacienti často neochotní (alebo sa príliš hanbia) hovoriť o svojej epizóde, keď sa z nej dostanú. Napriek tomu majú lekári zaoberajúci sa liečbou tohto stavu teóriu, ktorá je v istom zmysle podobná parížskemu syndrómu. "Tí, ktorí podľahli jeruzalemskému syndrómu III. typu, sa nedokážu vyrovnať s konkrétnou realitou dnešného Jeruzalema. Medzi ich podvedomým idealistickým obrazom Jeruzalema a mestom, ako vyzerá v skutočnosti, vzniká priepasť. Ich psychotický stav a najmä potrebu hlásať svoje univerzálne posolstvo by sme mohli považovať za pokus preklenúť priepasť medzi týmito dvoma predstavami Jeruzalema," uviedli výskumníci. 

Viac o téme: JeruzalemIzraelJeruzalemský syndróm
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu