Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Nezmysel, ktorý praktizuje Vatikán už niekoľko sto rokov: Len preto, aby cirkev vyhovela veriacim

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

LONDÝN - Už stovky rokov klasifikuje Vatikán kapybaru močiarnu ako rybu, čiže je dovolené konzumovať jej mäso aj počas pôstu. Vyvoláva to však zmätok, pretože zo zoologického hľadiska sú tieto živočíchy klasifikované ako hlodavce z čeľade morčatovité. Kľúč na rozriešenie tejto záhady treba hľadať v histórii.

Kapybary močiarne sú najväčšie hlodavce na svete a pochádzajú z Južnej Ameriky. Hoci nepôsobia veľmi obratne, sú to vynikajúci plavci a väčšinu času trávia vo vode. Pod jej hladinou dokážu zadržať dych aj na päť minút a veľmi radi si zdriemnu priamo na hladine alebo na brehu. Tvar ich lebky im umožňuje rýchlo sa hýbať vo vode a nápomocné sú im aj špeciálne chodidlá. Vďaka týmto anatomickým danostiam úspešne unikajú vodným predátorom. Určite však nejde o druh rýb, patria do rodiny hlodavcov. 

Nezmysel, ktorý praktizuje Vatikán
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Prečo ich Vatikán označuje za ryby?

Keď súd v Kalifornii minulý rok rozhodol o tom, že niektoré druhy čmeliakov sú ryby, došlo k ohýbaniu zásad s cieľom zabezpečenia právnej ochrany týmto živočíchom. Poďme však späť k predveľkonočnému pôstu. V stredoveku nebolo dovolené jesť mäso niektorých zvierat počas pôstneho obdobia. Išlo o symboliku z Biblie, keď Ježiš strávil štyridsať dní na púšti. Po kolonizácii Ameriky európskymi osadníkmi sa duchovní z Venezuely písomne obrátili na Vatikán s otázkou, či by tvor s membránovými chodidlami a chuťou rybaciny nemohol byť klasifikovaný ako ryba, ktorú by mohli jesť aj počas pôstu. Predstavitelia katolíckej cirkvi ich žiadosti v roku 1784 vyhoveli a hlodavec získal oficiálny štatút ryby, vysvetľuje portál IFL Science

Nezmysel, ktorý praktizuje Vatikán
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Historička Dolly Jørgensenová uviedla, že väčšina ľudí si myslí, že pôstne obmedzenie súvisí s konzumáciou mäsa, ale išlo skôr o prirovnanie "pôdy versus vody" a nie cicavcov alebo iných živočíchov s rybami. "Zvieratá, ktoré trávili časť života vo vode, sa klasifikovali ako vodné a mohli sa jesť v pôste." Podobne ako kapybary sú do kategórie rýb podľa Vatikánu zaradené aj bobry. Katolíci by ich teda mohli jesť po celý rok.

Viac o téme: RybaKapybaraVatikánCirkev
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu