Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Vedci zistili, kedy je najpresnejší čas testovania na COVID-19: Ak máte príznaky, počkajte do tohto dňa

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BOSTON - Máte podozrenie, že ste dostali COVID-19? Odborníci na základe výsledkov novej štúdie radia, kedy je najvhodnejší čas na testovanie. Diagnostikovať sa pokojne môžete aj doma pomocou testov, ktoré sú dostupné v lekárni. Ak však chcete prostredníctvom nich zistiť čo najpresnejší výsledok, nemali by ste zabudnúť na správne načasovanie.

Testovanie na covid už, našťastie, nie je spojené s návštevou nemocnice alebo testovacieho miesta. Mnohí majú doma testy pre prípad, že sa bude niekto z rodiny cítiť zle. Ak ale dostanete nádchu alebo máte zvýšenú teplotu, nemusíte sa hneď testovať. Prečítajte si, kedy je podľa odborníkov najvhodnejší čas na vykonanie testu. 

Vedci zistili, kedy je
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Chvíľu počkajte 

V štúdii uverejnenej koncom septembra v časopise Clinical Infectious Diseases vedci pozorovali 350 ľudí s cieľom zistiť, kedy sú domáce testy na COVID-19 najpresnejšie. Väčšina účastníkov (91,1 percenta) mala v anamnéze očkovanie alebo bola predtým infikovaná vírusom SARS CoV-2. Podľa zistení dosiahla vírusová záťaž vrchol na štvrtý deň, keď sa u pacientov objavili príznaky. Táto skutočnosť znamená, že je to ideálny deň na testovanie. "Vírusová záťaž sa týka len množstva vírusu, ktorý sa replikuje vo vašom tele. Takže čím viac sa ho replikuje, tým väčšia je šanca, že test bude pozitívny," vysvetlil doktor John Brownstein z Bostonskej detskej nemocnice. Hneď na začiatku je počet vírusových kópií podľa neho obmedzený. Ako ale infekcia postupuje, budete mať v tele čoraz väčšie množstvo replikujúceho sa vírusu. 

Vedci zistili, kedy je
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Ak sa testujete prvý alebo druhý deň, nemôžete vylúčiť covid

Podľa štúdie existuje šanca na presné výsledky na tretí deň po objavení symptómov, hoci u pacientov bola väčšia pravdepodobnosť, že test bude negatívny. Ak sa testujete prvý alebo druhý deň, keď sa necítite dobre, výsledky sú ešte menej spoľahlivé. "Jedinci, ktorí majú negatívne testy na antigén počas prvého, druhého alebo dokonca tretieho dňa a zostávajú symptomatickí, nemôžu vylúčiť, že majú covid," uvádza sa v štúdii. 

Podľa vedcov sú tieto zistenia veľmi odlišné od údajov, ktoré boli zaznamenané na začiatku pandémie, keď bola vírusová záťaž najvyššia pri začiatku príznakov a potom klesla. Vírusová záťaž aj trvanie symptómov podliehajú pri covide zmenám, takže údaje zo začiatku pandémie nemusia platiť v súčasnosti a ani v budúcnosti. Tieto zistenia nie sú v úplnom súlade so súčasným usmernením Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC), ktoré odporúča testovať sa okamžite pri objavení príznakov. Agentúra však upozorňuje, že PCR testy sú spoľahlivejšie a ak je váš antigénový test negatívny, tento výsledok nie je vždy presný. V prípade, ak máte negatívny výsledok antigénového testu, CDC odporúča vykonať ďalší test o 48 hodín neskôr alebo ísť na PCR test.

Zatiaľ čo s testom na COVID-19 môžete počkať do štvrtého dňa, to isté sa nedá povedať o chrípke. Pri skúmaní chrípkového vírusu vedci zistili, že druhý deň je pri testovaní najpresnejší, pretože vtedy dosahuje vírusová záťaž vrchol. 

Vedci zistili, kedy je
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Príznaky koronavírusovej infekcie sa zmenili

Nedávno lekári informovali o tom, že COVID-19 má v súčasnosti iný priebeh a postihuje najmä horné dýchacie cesty. Prvým príznakom bude pravdepodobne bolesť hrdla, ktorá sa zmierni. Ďalšími možnými symptómami sú únava, bolesti, horúčka, zimnica, bolesť hlavy a nádcha. Všetky príznaky infekcie z minulosti, čiže suchý kašeľ alebo strata chuti a čuchu, sa v súčasnosti vyskytujú menej často. Pacienti infikovaní koronavírusom sa v súčasnosti menej sťažujú aj na hnačku.

Viac o téme: KoronavírusCOVID-19Antigénový test
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu