Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Zo zoo uletela sova: Keď ju ľudia zbadali po pár týždňoch, vyrazila im dych: Pozrite, ako teraz vyzerá

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NEW YORK - Sova, ktorá sa preslávila útekom zo zoologickej záhrady Central Park v New Yorku, je teraz dvojnásobne veľká. Stal sa z nej neľútostný lovec potkanov. Predstavitelia zoo sa spočiatku báli, že vo voľnej prírode neprežije, no evidentne sa mýlili.

Výr veľký menom Flaco uletel zo svojho výbehu, keď sa vo februári tohto roku poškodilo oceľové pletivo, informovala rozhlasová stanica NPR. Predstavitelia zoologickej záhrady sa zúfalo pokúšali trinásťročnú sovu zajať, pretože sa obávali, že nebude schopná prežiť vo voľnej prírode. Flaco nemal ani rok, keď prišiel do Central Park Zoo a ďalších dvanásť rokov svojho života strávil v zajatí. Ako sa ale ukázalo, opäť nadobudol inštinkty zabijaka, kvôli čomu zamestnancii zariadenia pozastavili záchranné operácie a oznámili, že nechajú sovu, aby sa postarala sama o seba, pokiaľ neprejaví známky ťažkostí.

Flaco sa rýchlo stal jednou z najväčších celebrít Manhattanu a vďaka pravidelnému hodovaniu na obrovskej populácii potkanov ho tam často vídať. Ukázalo sa tiež, že poriadne narástol. "Všimla som si, že zjedol až štyri potkany za noc, čo je podľa toho, čo som počula, štvornásobok toho, čo jedol v zoo. Od svojho úteku sa určite oveľa zväčšil. Jeho hlas je plný a silný. V Central Parku je ho počuť," povedala Newyorčanka Anke Frohlichová pre Daily Mail. 

Kathy Roblesová (73), ktorá žije blízko Central Parku, uviedla, že výrovi narástlo telo, pretože na chytanie potkanov musí používať svaly, ktoré nikdy predtým nepoužíval. "Vrhá sa na potkany a musí byť naozaj silný. Jeho nohy sú úžasné, sú obrovské, sú ako veľké ruky s gigantickými pazúrmi. Ľudia im hovoria vražedné palčiaky a ja chápem prečo." 

David Barrett, ktorý spravuje populárny účet na pozorovanie vtákov na Manhattane na Twitteri BirdCentralPark, sleduje Flacov pokrok od jeho úniku. Hovorí, že sova spočiatku nebola taká zručná v lietaní ani pristávaní, ale postupne sa v tom začala zlepšovať. Najneuveriteľnejšou časťou jej adaptácie na divočinu vraj bolo to, ako rýchlo sa naučila loviť. Trvalo to vraj len pár dní. 

Viac o téme: SovaVýrNew York
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu