Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Na týchto dvoch miestach na tele máte najviac nezdravých baktérií: Myslite na ne pri sprchovaní!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Nedávna štúdia zistila, že určité miesta na tele sú pre mikróby a nezdravé baktérie ako stvorené. Experti sa rozhodli otestovať, ktoré časti tela si pri umývaní zaslúžia viac pozornosti. Na tieto oblasti by ste nemali zabúdať.

Vedci z Univerzity Georgea Washingtona vo Washingtone testovali to, čo nazvali "hypotézou starej mamy", pomenovanou podľa varovaní starej mamy, aby ste si čistili miesto za ušami a medzi prstami na nohách. Analyzovali kožný mikrobióm zdravých ľudí. Mikrobióm je komunita mikróbov žijúcich na ľudskom tele alebo v ňom, ktorá zohráva úlohu v celkovom zdraví a jeho zloženie sa líši v suchých, vlhkých a mastných oblastiach pokožky.

Na týchto dvoch miestach
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Riaditeľ Inštitútu výpočtovej biológie GWU a profesor bioštatistiky a bioinformatiky Keith Crandall si spomenul, že jeho babka vždy kázala deťom v jeho rodine "drhnúť si miesto za ušami, medzi prstami na nohách a pupkom". Tieto oblasti tela sa zvyčajne umývajú a čistia menej ako iné, no pritom môžu potenciálne hostiť rôzne druhy baktérií. Výskumníci poznamenali, že keď problémové mikróby dominujú v mikrobióme, môžu zmeniť správanie baktérií spôsobom, ktorý je škodlivý pre ľudské zdravie. Ak sa mikrobióm posunie smerom k deštruktívnym mikróbom, môže to mať za následok kožné ochorenia ako ekzém a akné, uviedol Crandall v tlačovej správe univerzity.

Na týchto dvoch miestach
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Aby otestoval, či mala jeho babička pravdu, spojil sa s docentom bioštatistiky a bioinformatiky na Milken Institute of Public Health Marcosom Pérez-Losadom, aby vytvorili inovatívny kurz genomiky a prizval študentov, aby im pomohli odhaliť pravdu. Skupina 129 vysokoškolákov a postgraduálnych študentov zbierala svoje vlastné údaje vytieraním špecifických mastných a vlhkých horúcich miest - za ušami, medzi prstami a v pupku, ako aj suchých oblastí (lýtka a predlaktia) na kontrolné vzorky. 

Študenti sa potom naučili, ako extrahovať a sekvenovať DNA vo svojich vzorkách, aby porovnali mikróby v mastných oblastiach s mikróbmi v kontrolných miestach. Zistili, že predlaktia a lýtka človeka, ktoré sú často dôkladnejšie čistené, mali väčšiu rozmanitosť mikrobiómov, čo z nich robí potenciálne zdravú zbierku v porovnaní so vzorkami odobratými na iných miestach.

Na týchto dvoch miestach
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Výskumníci tak zistili, že hypotéza starej mamy je pravdivá. Výsledky ukázali, že dodržiavanie čistiacich návykov môže zmeniť mikróby na koži a tým zmeniť zdravotný stav. Táto štúdia, zverejnená v časopise Frontiers in Microbiology, je jednou z prvých, ktorá testovala rozmanitosť miest v kožnom mikrobióme u zdravých dospelých.

Viac o téme: ZdraviePokožkaHygienaPupokUšiMikróby
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu