Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Experti v lese v Ugande objavili trpasličie stvorenie: Bolo tehotné!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

KARAMOJA - V lesoch Ugandy sedel tvor podobný jašterici, no bol oveľa menší. Vedci ho objavili náhodou. Zaujímavé bolo najmä to, že samica bola tehotná. Fotografia novoobjaveného druhu obletela internet.

Podľa štúdie zverejnenej v časopise Zoological Journal of the Linnean Society výskumníci v roku 2015 niekoľkokrát vstúpili do lesov regiónu Karamoja v Ugande. V teréne objavili sedem jašteríc usadených na kmeňoch stromov. Zistili, že ide o nový druh, tzv. Lygodactylus karamoja alebo trpasličí gekón Karamoja.

Lygodactylus dosahuje veľkosť približne sedem centimetrov. Má štíhle telo a zaguľatenú tvár. Telo je hnedej farby s bielymi škvrnami na chrbte. Pod bruchom a slabinami živočícha sú rôzne odtiene žltej. Hrdlo zdobí vzor pruhov v tvare U a V. Podľa vedcov má trpasličí gekón tajomnú povahu. Žije v lesných biotopoch saván v strednej nadmorskej výške v regióne Karamoja. 

Nový druh bol identifikovaný podľa jeho veľkosti, farebného vzoru a iných menších fyzických znakov. Výskumníci tiež objavili ďalšie štyri nové druhy trpasličích gekónov - veľký gekončík žijúci v horách, gekón s leopardím vzorom, gekón z jedinečného biotopu a veľký gekončík žijúci v lese.

Viac o téme: ObjavJaštericaUgandaGekón
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu