Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Do Náhorného Karabachu dorazila misia OSN: Arménsko sa modlí za utečencov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Emrah Gurel)

BAKU - Misia Organizácie Spojených národov (OSN) v nedeľu dorazila do azerbajdžanského odštiepeneckého regiónu Náhorný Karabach, odkiaľ do susedného Arménska ušla po vojenskom zásahu zo strany Baku takmer celá jeho etnická arménska populácia.

Misia OSN dorazila do Karabachu v ranných hodinách a predovšetkým sa bude zaoberať humanitárnou pomocou, potvrdila kancelária azerbajdžanského prezidenta Ilhama Alijeva. AFP pripomína, že OSN má opätovne prístup na toto územie prvýkrát po zhruba 30 rokoch. Arménski separatisti, ktorí ovládali región tri desaťročia, súhlasili s odzbrojením, rozpustením svojej vlády a opätovnou integráciou s Baku po minulotýždňovej bleskovej azerbajdžanskej ofenzíve.

Na kostoloch po celej krajine sa rozozneli zvony

Takmer všetci z pôvodne 120.000 obyvateľov Karabachu po vojenskom zásahu Azerbajdžanu ušli do susedného Arménska, čo vyvolalo utečeneckú krízu.Arménsko medzitým vyhlásilo nedeľu za deň modlitieb za Náhorný Karabach. Na kostoloch po celej krajine sa rozozneli zvony a arménsky pravoslávny patriarcha Karekin II. slúžil omšu v hlavnej Ečmiadzinskej katedrále blízko hlavného mesta Jerevan.

Viac o téme: UtečenciOSNArménskoNáhorný Karabach
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu