Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Dve dievčatá oklamali celý svet, že existujú VÍLY: Takto to dokázali, uveril aj slávny spisovateľ!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Malý trik, ktorý sa pred viac ako storočím začal ako žart dvoch dievčat, sa nakoniec stal celosvetovou senzáciou a zmiatol dokonca aj sira Arthura Conana Doyla, ktorý stvoril slávneho detektíva Sherlocka Holmesa. Ako sa ukázalo o niekoľko desaťročí neskôr, dôvtipným deťom stačilo na ohúrenie sveta veľmi málo, vystačili si iba s papierom a ozdobnými špendlíkmi.

Sherlock Holmes je klasickým dielom anglickej literatúry a jeho autor Sir Arthur Conan Doyle je jedným z najznámejších spisovateľov. Napriek svojej genialite však pred viac ako sto rokmi naletel na podvod, ktorý podľa neho dokazoval existenciu víl. Za všetkým boli dve deti, ktoré sfalšovali niekoľko fotografií. Najskôr nimi oklamali rodičov, potom aj mnoho ďalších dospelých. Na obhajobu dôverčivých treba pripomenúť, že k tejto udalosti došlo v období, keď bola domáca fotografia ešte len v plienkach. Neexistoval softvér na jej úpravu alebo vytváranie falošných záberov ako dnes. 

 

1917 and the Cottingley Fairies. This rather unique story is being covered by Lucy Worsley for her new series at the...

Posted by Bradford Through The Lens on Saturday, August 19, 2023

Na fotke bola obklopená štyrmi šantiacimi vílami

Všetko sa odohralo v lete 1917, keď sa deväťročná Frances Griffithsová vrátila do domu v Cottingley neďaleko Bradfordu, kde okrem jej rodiny bývala aj rodina sesternice Elsie Wrightovej (16). Keď sa mama spýtala Frances, prečo si v potoku na konci záhrady namočila topánky, odpovedala, že sa tam chodí pozerať víly. Elsie sa rozhodla, že svoju sesternicu podporí a presvedčila otca, aby jej požičal fotoaparát, aby mohli získať dôkaz o existencii víl. Keď sa dievčatá vrátili, otec vyvolal obrázok, na ktorom bola Frances obklopená štyrmi šantiacimi vílami. Všetci si mysleli, že ide o realitu. O niekoľko týždňov neskôr mali dievčatá ďalšiu fotku a tentoraz na nej bola Elsie s tancujúcim škriatkom. 

 

101 years ago, two girls Elsie and Frances were photographed with fairies at the bottom of their garden. When I was...

Posted by Love Scarlet on Thursday, November 8, 2018

Jej mama bola stále zmätená, preto o niekoľko rokov neskôr odniesla snímky do Teozofickej spoločnosti v Bradforde, kde na ne upozornili jej predsedu Edwarda Gardnera. Po jeho niekoľkých prednáškach sa dostali do pozornosti Conana Doyla, ktorý sa zaoberal článkom o vílach. Pravdepodobne spočiatku veril, že ide o podvod, ale zaujímal sa o špiritizmus, takže dal fotografie preskúmať viacerým odborníkom a koncom roka 1920 ich uverejnil v časopise The Strand. V článku napísal: "Po tomto zistení nebude pre svet také ťažké prijať duchovné posolstvo podložené fyzikálnymi faktami, ktoré mu už bolo tak presvedčivo predložené." 

 

MARY LOSURE The Fairy Ring: Or Elsie and Frances Fool of the World The enchanting true story of a girl who saw fairies,...

Posted by Eve’s Book Depot - NonFiction on Tuesday, August 15, 2023

Pravdu priznali až po viac ako 60 rokoch

Príbeh sa šíril ako požiar a snímky videli ľudia po celom svete. Conan Doyle dokonca kúpil pre dievčatá dva nové fotoaparáty a požiadal ich, aby urobili ešte niekoľko záberov, ak sa im to podarí. Vtedy už bolo neskoro na to, aby priznali, že to všetko bol len žart. Doyle napokon v roku 1930 zomrel bez toho, aby sa dozvedel, že dievčatám naletel. Ku všetkému sa priznali až v roku 1983. Vysvetlili, že z knihy skopírovali obrázky tancujúcich postáv a nakreslili na ne krídla. Potom ich vystrihli z kartónu, podopreli špendlíkmi do klobúkov a odfotili sa. "Nikdy mi ani nenapadlo, že by to bol podvod. Bola to len zábava medzi mnou a Elsie. Dodnes nechápem, prečo sa ľudia nechali nachytať. Očividne sa chceli nechať nachytať. Často mi hovoria: 'Nehanbíš sa, že si zo všetkých tých chudákov urobila bláznov? Veď ti verili.' Ale nie, nehanbím, pretože oni chceli veriť," uviedla Griffithsová. 

Viac o téme: VílaKanadský žart
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu