Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Záhada, ktorú si nikto nevie vysvetliť: Tínedžerka zaspala na 32 rokov, zobudila sa ako 46-ročná

Karolina krátko po prebudení Zobraziť galériu (2)
Karolina krátko po prebudení (Zdroj: Wikipedia)

OKNÖ - Ak ste sa zobudili s pocitom, že ste spali celú večnosť, ale v skutočnosti to bolo iba niekoľko hodín, ste na tom oveľa lepšie ako Karolina Olssonová zo Švédska. Vzhľadom na to, čo sa jej stalo, keď mala štrnásť rokov, je pochopiteľné, že si ju dejiny zapamätali ako "spiacu krásku".

Určite mnohí túžia po dlhom spánku a možno si občas želajú, aby si mohli pospať aj niekoľko rokov. Zdá sa vám to byť neskutočné? Tak zrejme nepoznáte príbeh Švédky Karoliny Olssonovej, ktorá zaspala, keď mala 14 rokov a zobudila sa ako 46-ročná. Dievčina sa narodila 29. októbra 1861 ako jediné dievča v rodine. Mala ďalších päť súrodencov. Prvých 14 rokov jej života sa nijako neodlišovalo od detstva jej rovesníkov. V roku 1876 sa ale jedného dňa vrátila domov s opuchnutou tvárou a neznesiteľnou bolesťou zubov. Rodičom povedala, že sa pošmykla na ľade, keď prechádzala cez zamrznutú rieku. 

Záhada, ktorú si nikto
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Keď už nedokázala vydržať tú strašnú bolesť, poslali ju spať. Vtedy ešte netušili, že sa opäť zobudí až v roku 1908. Najprv sa znepokojenej rodine a susedom podarilo vyzbierať peniaze na lekára, ktorý Karolinu vyšetril. Keď sa mu ale nepodarilo prebudiť ju, všetci začali tínedžerku pravidelne kontrolovať. Jej stav sa nemenil, dokonca ani vtedy, keď ju previezli do nemocnice a do tela jej dávkovali elektrický prúd, aby ju prebrali. Lekári z rôznych oblastí boli prekvapení, pretože tento prípad sa vymykal bežnému chápaniu porúch spánku. 

Karolinina matka sa starala o dcéru aj v ďalších rokoch, údajne ju v spánku kŕmila mliekom, ale keď v roku 1905 zomrela, rodina zavolala na pomoc opatrovateľku. O tri roky neskôr počula gazdiná z izby zvláštne zvuky. Všetci vybehli na poschodie, kde našli 46-ročnú ženu, ako sa potáca po izbe a plače. Vraj si nepamätala 32 rokov, ktoré prespala a už nepoznala ani svojich bratov. Lekári ju následne vyšetrili. Prekvapilo ich, že okrem toho, že schudla a pôsobila oveľa mladšie ako bol jej skutočný vek, roky strávené v horizontálnej polohe na ňu nemali negatívny vplyv. V priebehu niekoľkých týždňov sa jej vrátila sila a reč. 

 

So many questions. Isn't this called a coma? Why didn't her muscles waste away? She was fed just milk in her sleep and...

Posted by Li-May Chew on Friday, August 4, 2023

Veľa ľudí špekulovalo nad tým, či naozaj spala alebo či bolo celé to utrpenie premyslenou vzburou, ktorá mala Karoline z nejakého dôvodu zabrániť komunikovať so svetom. Švédsky psychiater Harald Fröderström sa domnieval, že mohla trpieť druhom psychózy, ktorú vyvolala nejaká desivá udalosť. Jej príbeh tak dodnes zostáva obklopený záhadou. Olssonová žila po prebudení ešte 42 rokov a zomrela v roku 1950.

Viac o téme: SpánokZáhadaHibernáciaKarolina OlssonSpiaca kráska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu