Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Do domu dôchodkyne v noci vtrhol medveď: Šialený útok, skočil priamo na ňu! Takto sa jej podarilo prežiť

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

TRINIDAD - Úrady v Colorade informovali o útoku medveďa, ktorý napadol 82-ročnú ženu v jej vlastnom dome. Incident sa, našťastie, neskončil tragicky. Ochrancovia prírody pre istotu nainštalovali v dome napadnutej starenky pascu.

V piatok 11. augusta vtrhol do domu v Colorade mladý medveď a zranil staršiu ženu. Podľa úradu Parks and Wildlife došlo k incidentu krátko po polnoci v obci Boncarbo neďaleko Trinidadu. Žena, ktorú zobudil hluk a vrčanie psa, uvidela v izbe škoricovo sfarbeného medveďa čierneho. Podľa odhadu vážil asi sto kilogramov a mohlo ísť približne o ročné mláďa. Medveď na dôchodkyňu skočil, ale podarilo sa jej odstrčiť ho a zatvoriť dvere. Utrpela len zopár škrabancov na nohách. Zviera sa podľa jej slov "zúrivo preháňalo po miestnosti", liezlo po nábytku nakoniec vybehlo von cez okennú sieť. Pracovníci Parks and Wildlife nastražili pascu pre prípad, že by sa chcelo vrátiť. 

 

“Human health and safety always remain our top priority in any incident like this, regardless of how minor the injuries are,” said Mike Brown, CPW’s Area Wildlife Manager for the region.

Posted by FOX21 News on Saturday, August 12, 2023

Ide o druhý podobný incident v oblasti Trinidadu v priebehu dvoch týždňov, pričom podľa tamojších ochrancov prírody spolu súvisia. Správa národných parkov uvádza, že útoky medveďov v USA sú zriedkavé. Pri väčšine z nich sa snažia brániť svoju potravu, mláďatá alebo priestor. Odborníci odporúčajú ľuďom dodržiavať preventívne kroky, ktoré môžu zabrániť tomu,  aby sa takéto stretnutie zmenilo na útok.

Dajte o sebe vedieť - hovorte pokojne a pomaly mávajte rukami. To môže medveďovi pomôcť uvedomiť si, že ste človek a neohrozujete ho.

Zachovajte pokoj - medvede zvyčajne nechcú útočiť, chcú mať len pokoj. Preto na ne hovorte pomaly a tichým hlasom. 

Do domu dôchodkyne v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Nekričte - krik by mohol vyvolať útok.

Strážte si malé deti - nedovoľte deťom, aby pred medveďom utekali. Mohol by ich považovať za malú korisť.  

Pohybujte sa v skupinách - skupina je hlučnejšia a viac zapácha ako jednotlivec. Medvede si rady udržiavajú odstup od skupín ľudí. 

Do domu dôchodkyne v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Urobte všetko pre to, aby ste boli vyšší - presuňte sa na vyššie položené miesta a poriadne sa vzpriamte. Nerobte žiadne prudké pohyby.

Neodhadzujte ruksak - ruksak na chrbte môže medveďovi zabrániť v prístupe k potrave a môže vám poskytnúť ochranu.

Odchádzajte pomaly - pohybujte sa bokom, aby ste medveďa vydesili čo najmenej. Takto ho budete mať možnosť aj pozorovať.

Neutekajte - medveď vás bude prenasledovať rovnako ako pes.

Nelezte na stromy - medvede grizly a medvede čierne sa vedia šplhať.

Viac o téme: Medveďútok Colorado
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu