Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Baníci v Srbsku narazili na úžasný objav: Ešte zo starovekých čias!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BELEHRAD - Baníci v srbskej povrchovej uhoľnej bani Drmno neďaleko mesta Kostolac objavili časť pravdepodobne starovekej rímskej lode. V oblasti sa nachádzalo niekdajšie významné rímske posádkové mesto známe ako Viminacium. Plavidlo bolo pravdepodobne súčasťou riečnej flotily obsluhujúcej rozľahlé a vysoko rozvinuté rímske mesto so 45 000 obyvateľmi, ktoré malo hipodróm, opevnenie, fórum, palác, chrámy, amfiteáter, akvadukty, kúpele a dielne, uviedla agentúra Reuters.

Vedúci archeológ Miomir Korať na základe predchádzajúcich nálezov myslí, že loď môže pochádzať z tretieho alebo štvrtého storočia nášho letopočtu, keď bolo Viminacium hlavným mestom rímskej provincie Horné Moesie a malo prístav blízko prítoku Dunaja. "Môžeme sa domnievať, že loď je rímska, ale nie sme si istí jej presným vekom," uviedol Korať na nálezisku, kde archeológovia starostlivo odstraňovali piesok a zeminu zo starobylej drevenej konštrukcie. 

 

Gónicy w Serbii odnaleźli rzymski okręt. Na szczęście w pobliskim rzymskim Viminacium byli archeolodzy, którzy...

Posted by CIArcheo on Thursday, August 3, 2023

Ich cieľom je vystaviť najnovší objav spoločne s tisíckami ďalších artefaktov objavených v oblasti niekdajšieho Viminácie, ktoré sa nachádzalo pri dnešnom meste Kostolac, asi 70 kilometrov východne od Belehradu. Premiestniť trinásťmetrový trup lode bez poškodenia bude zložité, pripustil pritom Mladen Jovičić, ktorý sa na archeologickej práci okolo lode podieľa. S premiestnením zvyškov plavidla archeológom podľa neho pomôžu technici z bane Drmno: pripraví na tento účel špeciálnu konštrukciu, ktorú potom zdvihne žeriav. "Nasledovať bude postupná konzervácia," dodal Jovičić. 

 

Archaeologists are excavating a Roman flat-hulled riverine vessel at the ancient city of Viminacium, near Kostolac,...

Posted by Ticia Verveer - Archaeologist on Thursday, August 3, 2023

Veľa objavov na jednom mieste 

Viminacium bolo osídlené v prvých storočiach nášho letopočtu. Vpád Hunov v 5. storočí však znamenal začiatok jeho úpadku a s príchodom Slovanov v 7. storočí bolo úplne opustené. Po odchode obyvateľov nevzniklo v lokalite žiadne nové väčšie osídlenie, čo je podľa archeológov unikát. Pre bádateľov to znamená, že majú pod zemou k dispozícii prakticky celé mesto. 

Archeológovia vykonávajú vykopávky na mieste niekdajšieho Viminácie od roku 1882, ale odhadujú, že preskúmali iba päť percent lokality, ktorá má podľa nich rozlohu 450 hektárov - viac ako newyorský Central park, poznamenal Reuters. Doterajšie nálezy podľa neho zahŕňajú okrem iného zlaté dlaždice, nefritové sochy, mozaiky a fresky, zbrane alebo pozostatky mamutov. Staroveké plavidlá našli pri odkrývke zeminy baníci v tejto oblasti už pred tromi rokmi. Archeológovia sa domnievajú, že dve lode a tri kanoe, ktoré boli doteraz v oblasti nájdené, sa buď potopili, alebo boli opustené na brehu rieky.

Viac o téme: BaníciSrbskoArcheologický objav
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu