Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Morský biológ radí: Toto pri strete so žralokom nikdy nerobte! Môže vás to stáť život

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Vedieť, čo robiť v prípade útoku žraloka, by vám mohlo zachrániť život. Hoci uhryznutie jedným z nich je veľmi nepravdepodobné, nedávne príbehy dokázali, že sú viac než len fikciou. Odborník na žraloky sa podelil o niekoľko rád, vďaka ktorým môžete z hrôzostrašného incidentu vyviaznuť živí.

Iba nedávno, 15. júla, žralok napadol muža surfujúceho pri pláži New Smyrna na Floride. V júni zase žralok v Červenom mori usmrtil ruského turistu. Aj keď šanca, že počas dovolenky stretnete vo vode žraloka, zostáva nízka, možno sa oplatí vedieť, čo robiť, ak si po vás žralok príde. Morský biológ Ryan Johnson pre Daily Star vysvetlil, že existuje jedna vec, ktorú by ste za žiadnych okolností nemali robiť, ak chcete prežiť.

Morský biológ radí: Toto
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

"Ak stretnete žraloka, keď ste vo vode, najhoršia vec, ktorú môžete urobiť, je správať sa ako korisť. Ak sa správate ako korisť, bude sa k vám aj on správať ako ku koristi. Neprepadajte panike, nesnažte sa utiecť." Ak sa vám podarí zachovať pokoj, podľa Johnsona v 99,9 percentách prípadov dopadne táto interakcia dobre a žralok si pôjde svojou cestou.

Odborník zároveň poznamenal, že každý, kto sa chystá vstúpiť do mora či oceána, by mal byť poučený o žralokoch a potenciálnych hrozbách, ktoré môžu predstavovať. Vďaka znalostiam tak budete vedieť, ako sa zachovať v nepríjemnej či životohrozujúcej situácii a čo robiť v prípade, že sa k vám žralok priblíži.

Viac o téme: Žralokútok žraloka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu