Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Francúzsky parašutista sa pokúsi o rekord

Michel Fournier
Michel Fournier (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Francúzsky parašutista Michel Fournier sa v pondelok pokúsi zdolať rekord najdlhšieho a najrýchlejšieho voľného pádu.

Stanovil si skutočne zaujímavú métu. Nad severoamerickou Kanadou plánuje zoskočiť z balóna vo výške 40 kilometrov. "Ako raz povedal MacArthur: Mladosť nie je obdobie v živote človeka, ale stav duše," citoval amerického generála MacArthura šesťdesiatštyriročný parašutista.

Zoskok sa uskutoční v hornej časti stratosféry, asi štyri razy vyššie než zvyknú lietať komerčné prúdové lietadlá. "Je to môj sen. Okrem toho raz by to mohlo zachrániť astronauta v núdzi," uviedol. S pochopiteľných dôvodov (vek, lokalita) bude mať tento "nadšenec parašutizmu" oblečený špeciálny oblek odolný voči tlaku a nízkym teplotám (okolo - 100 stupňov Celzia).

Na zemský povrch sa bude rútiť nadzvukovou rýchlosťou 1500 kilometrov za hodinu. S ohľadom na bezpečnosť podstúpil viacero lekárskych testov, najmä na možný infarkt, ktorý je v danej výške vysoko pravdepodobný. Jeho padák je špeciálne upravený tak, že v prípade ak Fournier stratí vedomie, otvorí sa automaticky.

Ak uspeje, prelomí rekord najdlhšieho a najrýchlejšieho voľného pádu. Fournier nie je v "parašutistickom biznise" žiadnym nováčikom. Počas života ich už absolvoval asi 8600.

V roku 1960 skákal Američan Joseph Kittinger z výšky 31 333 metrov v rámci lekárskeho experimentu a o dva roky neskôr si skočil z výšky 24 483 metrov Rus Evgueni Andrejev s podobným úmyslom ako Fournier.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu