Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

V USA sa nachádza Zóna smrti, kde vám teoreticky môže prejsť vražda: Bizarný dôvod, prečo je to možné

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

USA - V Spojených štátoch existuje veľmi špecifické miesto, kde by bolo teoreticky ťažšie stíhať vás za vraždu. Reč je o Zóne smrti, ktorá sa nachádza na území Yellowstonského náročného parku. Dôvodom je právna medzera v ústave. Ako sa ale ukázalo, v praxi to funguje trochu inak.

Takzvaná Zóna smrti je oblasť s rozlohou približne 130 kilometrov štvorcových v Yellowstonskom národnom parku. Ak tam niekto spácha zločin, bude veľmi ťažké ho trestne stíhať. Teoreticky totiž ide o oblasť, kde by ste mohli niekoho zavraždiť a súd vás môže nechať odísť na slobodu. Podľa portálu Unilad za všetko môže právna medzera šiesteho dodatku k ústave Spojených štátov. Tú objavil v roku 2005 profesor práva Brian C. Kalt. Šiesty dodatok deklaruje, že osoba, ktorá je súdená, musí čeliť porote zo štátu a okresu, kde spáchala trestný čin.

Zóna smrti je v tomto špeciálna. Yellowstone patrí pod jurisdikciu štátu Wyoming, v ktorom leží prevažná väčšina územia národného parku. Ten sa však rozprestiera aj na území štátu Montana a Idaho. Ak bol zločin spáchaný v Idahu, podľa šiesteho dodatku bude musieť porota pochádzať odtiaľ, ale zároveň musí spadať pod súdny okres Wyomingu. Jediné miesto, ktoré spĺňa tieto kritériá, je práve Zóna smrti. Problém ale spočíva v tom, že tam nikto nebýva, takže miesto nemá nikoho, z koho by mohla pozostávať porota. V USA je porota mimoriadne potrebná, pretože práve ona postaví podozrivú osobu pred súd. 

Podcast časopisu The Atlantic s názvom The Experiment sa pred časom zaoberal prípadom, ktorý sa stal v Zóne smrti. V decembri 2005 sa Mike Belderrain dopustil trestného činu nedovoleného zastrelenia losa. Stalo sa tak v oblasti Yellowstone v Montane. Na základe Kaltovej teórie tvrdil, že nemôže byť súdený, pokiaľ nebude vybraná porota spomedzi obyvateľov parku v Montane.

V USA sa nachádza
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Aj keď to bolo technicky možné, išlo o zložitý prípad. Sudca vtedy vyhlásil, že akýkoľvek zločin spáchaný v Yellowstone bude súdený vo Wyomingu. Prirodzene, odtiaľ by sa vyberala aj porota. Belderrain teda uzavrel dohodu o vine a treste a bol odsúdený na štyri roky väzenia.

Viac o téme: VraždaYellowstoneZóna smrti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu