Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Vedci odhalili, čo sa stane s vaším telom, ak máte pred spánkom sex a orgazmus

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

GRONINGEN - Odborníci odhalili tajomstvo rýchlejšieho zaspávania. Podľa ich výskumu spočíva v partnerskom sexe a predovšetkým v orgazme. Vo svojej štúdii skúmali aj vplyv masturbácie. Na základe toho zistili, že toto je najúčinnejšia metóda.

Ak máte problémy zo zaspávaním, experti poznajú riešenie. V štúdii zverejnenej v časopise Journal of Sleep Research informovali o tom, že partnerský sex, ktorý vedie k orgazmu, skracuje čas potrebný na zaspávanie o niekoľko minút a zlepšuje kvalitu spánku. Dôležité je však dosiahnutie orgazmu; sexuálna aktivita bez neho a masturbácie totiž nesúvisela so zmenami spánku. "Súčasné štúdie významne potvrdzujú zistenia, ktoré naznačujú, že sexuálna aktivita a intimita môžu zlepšiť spánok a celkovú pohodu u mužov aj žien a slúžia ako smernica pre budúci výskum," napísali autori štúdie.

Vedci odhalili, čo sa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Vedci na Univerzite v Groningene v Holandsku skúmali 256 mužov a žien, väčšinou študentov, ktorí si štrnásť dní viedli denník s podrobnosťami o ich spánku a sexuálnej aktivite. Do úvahy brali aj konzumáciu alkoholu, menštruáciu a nezvyčajné udalosti, ktoré sa odohrali pred spaním. Odborníci zistili, že ľuďom, ktorí sa venovali partnerskému sexu a dosiahli orgazmus, trvalo v priemere 16 minút, kým zaspali, v porovnaní so 17 minútami u tých, ktorí mali sex a nedosiahli orgazmus, a 20 minútami u tých, ktorí sex nemali.

Pre tých, ktorí masturbovali, bol priemerný čas na zaspanie 26 minút. Tento čas sa skrátil na 19 minút, ak osoba dosiahla vyvrcholenie. Pre tých, ktorí nemasturbovali, to bolo 20 minút. Podľa výskumníkov je výsledkom orgazmu uvoľnenie oxytocínu nazývaného "hormón lásky" a prolaktínu - hormónu, ktorý spôsobuje vývoj prsníkov, podporuje tvorbu materského mlieka a ovplyvňuje sexuálne a reprodukčné zdravie. "Zvýšený účinok partnerského sexu možno čiastočne vysvetliť zvýšenými neuroendokrinnými zmenami po orgazme vyvolanom pohlavným stykom v kombinácii s cennými účinkami prežívania intimity s partnerom," dodali vedci. 

Viac o téme: SexSpánokMasturbácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu