Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Vidíte niekedy pred očami podivné tvary a bojíte sa, že máte niečo so zrakom? Vysvetlenie expertov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Aj vy máte niekedy pocit, že vidíte podivné tvary, ktoré sa pohybujú pred vašimi očami? Ak je to tak, nemáte dôvod obávať sa o svoj zrak. Tieto štruktúry sú totiž tvorené prirodzeným procesom. Podobné je to aj s tzv. entopickým fenoménom, ktorý spôsobujú biele krvinky v kapilárach sietnice.

Približne tri štvrtiny ľudí vidí štruktúry, ktoré sa im pred očami pohybujú ako malé červíky. Tento jav, našťastie, nesúvisí so žiadnou poruchou zraku. Je prirodzený a zväčša pozorovateľný v prípadoch, ak sledujete niečo jasné a rovnomerné, napríklad oblohu, sneh alebo bielu obrazovku. Vedecky sa nazýva Muscae volitantes alebo lietajúce mušky, hoci v skutočnosti nemá spojitosť s hmyzom, vysvetľuje portál IFL Science

 

𝗘𝘆𝗲 𝗙𝗹𝗼𝗮𝘁𝗲𝗿𝘀: They are medically termed as muscae volitantes, which is Latin for flying flies, and are more commonly...

Posted by Dr.Ruhul Alam on Saturday, July 3, 2021

Video iniciatívy TED-Ed uvádza, že ide o malé objekty vo vašich očiach, ako napríklad kúsky tkaniva, červené krvinky alebo zhluky bielkovín plávajúce v sklovci, čiže v gélovitej látke, ktorá sa nachádza medzi šošovkou a sietnicou a udržiava tvar oka. Keď vstupuje svetlo do oka cez šošovku, aktivuje určité bunky na sietnici. Lenže plamienky sa pohybujú po sklovci, vrhajú na sietnicu tiene a vytvárajú zvláštne obrazy, ktoré sa následne mnohým z nás mihajú pred očami. 

Príspevok dokumentuje aj ďalší zvláštny fenomén vznášajúcich a pohybujúcich sa objektov v našom zraku. Vysvetľuje, že je to entoptický fenomén modrého poľa známy ako opak plávajúcich bodov. Tieto záblesky modrej oblohy totiž nie sú tieňom vytvoreným v sklovci, ale v skutočnosti ich spôsobujú biele krvinky v kapilárach sietnice. Tieto imunitné bunky sú dostatočne veľké na to, aby spomalili červené krvinky, čím sa v kapilárach vytvárajú oblasti obsahujúce len plazmu, za ktorou je biela krvinka a zhluk červených krviniek. Pri pohľade na modrú jasnú plochu, napríklad na oblohu, ich môžeme vidieť v pohybe, pretože modré svetlo nie je pohlcované plazmou ani bielymi krvinkami tak, ako krvinkami červenými.

Viac o téme: OčiZrakFenomén
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu