Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Zákerná optická ilúzia na FOTO vám totálne pomúti hlavu: Čo na nej vidíte?

(Zdroj: Instagram/opticalillusionss)

BRATISLAVA - Optické ilúzie spochybňujú naše predpoklady, stimulujú kognitívne procesy a pripomínajú nám, že naše oči nás niekedy môžu oklamať. Príkladom je aj táto optická ilúzia, ktorá akoby zachytávala aj kožušinu, aj obrovské pole. Čo na nej vidíte vy?

Optické ilúzie ľudí fascinujú, znepokojujú a spochybňujú ich vizuálne vnímanie. Zároveň sú pripomienkou, že ľudské vnímanie nie je vždy presným odrazom reality. Či už je ich účelom zábava, vedecké štúdium alebo umelecké vyjadrenie, optické ilúzie stále vládnu internetu. Jedna taká, ktorá zaujala množstvo užívateľov Instagramu, vo vás vzbudí dilemu. Vašou úlohou bude odpovedať na otázku, či zachytáva kožušinu alebo pole. Táto konkrétna ilúzia využíva ľudskú schopnosť interpretovať obrázky rôznym spôsobom. 

Na prvý pohľad obrázok zachytáva zamračenú modrú oblohu v pozadí s kontrastnými farbami béžovej a hnedej. Textúra a farba vyvolávajú nejednoznačnosť, takže si nie sme istí skutočnou povahou predmetu. Je to chlpatá kožušina alebo obrovská trávnatá plocha? Počiatočný inštinkt môže viesť k unáhlenému úsudku, ale pravdu zistíte až po podrobnejšom preskúmaní záberu. Vytvára ilúziu textúry, pretože pripomína jemnosť a hĺbku srsti. Odtieň farby a jej rozloženie zase naznačujú, že by mohol zachytávať pole. Ľudia v komentároch sa takmer jednohlasne zhodli na tom, že na zábere je zachytená srsť.

V konečnom dôsledku je interpretácia toho, či obraz zobrazuje kožušinu alebo pole, subjektívna a osobná. Závisí to od nášho individuálneho vnímania, skúseností a predsudkov. To, čo niekto vidí ako kožušinu, iný môže vnímať ako pole, pričom obe interpretácie môžu byť rovnako platné. Táto ilúzia nám tak pripomína fascinujúcu subjektivitu ľudského vnímania.

Viac o téme: HlavolamOptická ilúzia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu