Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

V kláštore exhumovali telo mníšky, ktorá zomrela pred štyrmi rokmi: Keď zbadali, ako vyzerá, ostali v šoku

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

GOWER - Mníšky len nechápavo pozerali, keď exhumovali telo zosnulej sestry a zistili, že jej pozostatky sú v perfektnom stave. Mnoho katolíkov to považuje za zázrak a vydáva sa na púť do svätyne, kde je umiestnené telo. Podľa odborníkov nie je podobný jav až taký nezvyčajný.

Mníška, ktorej exhumované telo ani štyri roky po smrti nevykazovalo takmer žiadne známky rozkladu, priťahuje do vidieckeho kláštora v americkom štáte Missouri tisíce katolíkov. Tí dúfajú, že budú svedkami údajného zázraku. Návštevníci prichádzajú z celej krajiny, aby videli a dotkli sa tela sestry Wilhelminy Lancasterovej, ktorá zomrela vo veku 95 rokov v roku 2019 a v apríli tohto roka bola exhumovaná. Kaplnku Máriiných benediktínok, Kráľovnej apoštolov v Goweri, malom meste severne od Kansas City, navštívi každý víkend vyše 20 000 veriacich, uviedol šerif okresu Clinton Larry Fish.

Telo mníšky bolo potiahnuté ochranným voskom a vystavené v kaplnke, kde sa návštevníci dotýkali jej tváre a modlili sa nad ňou. Jej telesné pozostatky, ktoré boli pôvodne exhumované z dôvodu, aby ich umiestnili do novej svätyne, budú uložené v sklenenej vitríne. Miestni predstavitelia očakávajú, že púť veriacich bude pokračovať ešte niekoľko mesiacov. Miestna polícia dokonca vytvorila mobilné veliteľské centrum, aby sa vysporiadala s veľkosťou davov. 

 

❣️ What a day… ❤️‍🔥 From the Sisters: - Our beloved foundress, Sr Wilhelmina (Lancaster) of the Most Holy Rosary, born...

Posted by Stephanie Lynn on Monday, May 22, 2023

Samuel Dawson prišiel minulý týždeň so svojím synom z Kansas City pozrieť Lancasterovej telo. "Bolo to úžasné, veľmi pokojné, naozaj úctivé," zhodnotil. Rádová sestra bola pochovaná v jednoduchej drevenej rakve bez akéhokoľvek balzamovania pred štyrmi rokmi. Keď benediktínske mníšky minulý týždeň exhumovali svoju zakladateľku, očakávali, že v jej rakve nájdu kosti, ale namiesto toho boli šokované, keď sa im naskytol pohľad na úplne neporušené telo a dokonale zachovaný habit. Mníšky dúfali, že svoj objav zachovajú v súkromí, ale interný e-mail o tejto záležitosti a následná správa sa rozšírili a čoskoro sa dostali na titulky rôznych médií. 

Mnoho katolíkov verí, že Wilhelmina by sa mohla stať novodobou svätou. "Keď som vošiel do kláštora, mal som pocit, že tam bola Božia prítomnosť. Je to skutočný zázrak. Naozaj si to myslím," povedala pre New York Post návštevníčka Rita Cospelichová. Diecéza Kansas City-St. Joseph pristupovala k oznámenej záležitosti popierajúcej vedu opatrne. "Stav pozostatkov sestry Wilhelminy Lancasterovej pochopiteľne vyvolal široký záujem a dôležité otázky. Zároveň je dôležité chrániť integritu jej pozostatkov, aby bolo umožnené dôkladné vyšetrovanie," uviedli predstavitelia diecézy. Proces vyšetrovania svätosti sa môže začať až päť rokov po smrti človeka, čiže v prípade Lancasterovej by sa muselo ešte minimálne rok počkať. 

 

💞🌹 Sister Wilhelmina Lancaster💞💞🌹 The body of Sister Wilhelmina Lancaster, the founder of Benedictine Sisters of Mary,...

Posted by Our Lady Of Spiritual Vessel on Monday, May 29, 2023

Ľudské pozostatky sa rozkladajú rôznou rýchlosťou v závislosti od množstva premenných. Nedostatočný rozklad ani po rokoch nie je až taký zriedkavý, prezradila antropologička Rebecca Georgeová z Western Carolina University v Severnej Karolíne. "Keď ľudí pochovávame, zvyčajne ich neexhumujeme. Nebudeme sa na nich môcť pozrieť o pár rokov neskôr. Za sto rokov už možno nezostane nič. Ale keď ste pod zemou len pár rokov, nie je to neočakávané," vysvetlila Georgeová.

Viac o téme: SmrťMníškaExhumáciaSestra Wilhelmina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu