Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Z VIDEA z Mount Everestu vám príde zle: Naozaj tam ľudia v základnom tábore nechali toto?!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NEPÁL - Iba málokomu by napadlo, že prostredie Mount Everestu je plné odpadkov. Dokazuje to však nedávne video zverejnené na Twitteri, ktoré zachytáva obrovské množstvo odpadu v okolí jedného z táborov. Okrem odpadkov na najvyššej hore sveta možno spozorovať aj množstvo mŕtvych tiel.

Keď pomyslíte na Mount Everest, pravdepodobne sa vám vybavia trblietavé zubaté štíty, ktoré sa vypínajú až do jasne modrej oblohy. Čo ale možno neviete je, že okrem odvážlivcov ho dobýjajú aj odpadky. To, čo bolo kedysi nedotknutým zázrakom prírody, je teraz plné odpadkov. Niekoľko fotografií ukazuje krutú realitu skutočného vplyvu cestovného ruchu na okolité oblasti najvyššej hory sveta.

 

Everest has turned into the highest-altitude rubbish dump on the planet

Posted by I Want to Travel the Whole World on Monday, December 3, 2018

Príkladom je aj video, ktoré sa objavilo na Twitteri. Zachytáva krásny biely sneh v základnom tábore, ktorý je pokrytý odpadkami, opustenými stanmi a plastmi. "Je najvyšší čas, aby sme túto otázku riešili naliehavo a odhodlane. Požadujme prísnejšie predpisy, presadzovanie praktík čistého lezenia a efektívne stratégie odpadového hospodárstva," uvádza profil Everest Today.

Užívatelia sú znechutení pohľadom na to, o čom mnohí predpokladali, že je nedotknutou krajinou. "To je dosť nechutné. Myslím, že lezecká komunita dokáže lepšie veci, ale asi sa mýlim," uviedol jeden z komentujúcich. "My ako ľudia sme možno zdolali neprekonateľné vrcholy, ale určite sme klesli v našom správaní a súcite s prírodou. Či už sú to hory, lesy alebo rieky, neušetrili sme prírodné zdroje pred našimi zásahmi," podotkol ďalší. "Táto situácia je šialená a kritická pre tamojší prírodný ekosystém. Miestne orgány by mali byť schopné vyriešiť problém a zabrániť ďalším škodám," píše sa v ďalšom príspevku. 

Okrem odpadu sa na mieste, ktoré je v podstate najvyššie položenou skládkou odpadu na svete, nachádza aj množstvo tiel v rôznych štádiách rozkladu. Horolezci často zomierajú pri svojej snahe zdolať vrchol, pričom mnohí zostali opustení kvôli izolovanej povahe hôr. Odstránenie tiel je podľa horolezca Alana Arnetta nebezpečné. "Je to drahé a riskantné a pre Šerpov je to neuveriteľne nebezpečné. Musia sa dostať k telu, potom ho zvyčajne vložia do nejakého typu takeláže, niekedy do saní, ale často je to len kus látky. Naviažu naň laná a potom kontrolovane šmýkajú telo na saniach," priblížil Arnette pre CBC.

Viac o téme: Životné prostredieMount Everest
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu