Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Každoročne sa celosvetovo vyprodukuje vyše 400 miliónov ton plastov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

BRATISLAVA - Každoročne sa celosvetovo vyprodukuje vyše 400 miliónov ton plastov. Polovica z nich je určená na jednorazové použitie. Recykluje sa menej ako 10 percent. Uviedlo to Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR, ktoré si v pondelok pripomína Svetový deň životného prostredia. Jeho tohtoročnou témou je Porazme plastové znečistenie.

"Približne 19 až 23 miliónov ton skončí v oceánoch, moriach, riekach či jazerách. Plastový odpad skončí tiež na skládkach, v horšom prípade sa spaľuje, čo z neho robí jednu z najvážnejších hrozieb pre planétu," priblížil envirorezort. Výroba a spotreba plastov zostáva podľa MŽP celosvetovou výzvou. Celoeurópska stratégia pre plasty z roku 2018 upozorňuje, že ak ľudia nezmenia spôsob, akým vyrábajú a používajú plasty, potom ich do roku 2050 bude v oceánoch viac ako rýb. Dosah ich využívania na životné prostredie je možné znižovať používaním takých materiálov, pri ktorých sú negatívne vplyvy redukované.

Každoročne sa celosvetovo vyprodukuje
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Twitter/DW - Environment)

Slovensko spravilo viacero krokov na obmedzenie plastového odpadu

Tvrdí, že Slovensko spravilo viacero krokov na obmedzenie plastového odpadu. Ide napríklad o spoplatnenie jednorazových plastových tašiek, zákaz používať niektoré jednorazové plastové výrobky a zavedenie zálohovania PET fliaš a plechoviek. "V priebehu prvého roka od uvedenia zálohovania Slováci vyzbierali viac ako 820 miliónov zálohovaných obalov. Návratnosť v nábehovom roku prekročila zákonom stanovené ciele o 17 percent," poukázalo ministerstvo.ň

Každoročne sa celosvetovo vyprodukuje
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Svetový deň životného prostredia si ľudia pripomínajú viac ako polstoročie. Prvá konferencia OSN o životnom prostredí sa konala v roku 1972 vo švédskom Štokholme. Upriamila pozornosť na potrebu riešenia problémov životného prostredia. Účastnícke krajiny vôbec po prvý raz deklarovali právo človeka na priaznivé životné prostredie a dohodli sa na založení programu OSN pre životné prostredie.

Viac o téme: PlastyProdukciaMinisterstvo životného prostrediaCelosvetovo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu