Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Chystáte sa presťahovať z mesta do menšej obce blízko neho? Pozor, experti varujú pred týmto neduhom

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

CONNECTICUT - Ak patríte medzi ľudí, ktorí sa v snahe o šťastnejší život presťahovali z centra mesta na predmestie, asi vás nepoteší, že ste urobili chybu. Podľa expertov totiž hrozí ľuďom žijúcim na predmestiach väčšie riziko depresie. Dôvodom je napríklad nižší počet sociálnych interakcií.

Tým, ktorých omrzel hektický spôsob života v meste, sa zdá ako ideálne riešenie presťahovať sa na predmestia za pokojnejším životom a domovom. Podľa štúdie zverejnenej v časopise Science Advances to však nemusí priniesť šťastný život. Tí, ktorí žijú na rozľahlých predmestiach alebo menších obciach, tzv. satelitoch, sú vystavení väčšiemu riziku depresie, pretože menej ľudí v okolí znižuje šancu na socializáciu a získanie pocitu komunity, ktorá zvyšuje pohodu.

Chystáte sa presťahovať z
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

"Ľudia majú tendenciu tráviť viac času v autách namiesto miestnych obchodov, reštaurácií a kaviarní, ako je to v mestách," povedala výskumníčka Karen Chenová z Yale University v americkom Connecticute. 

Akademici z Yale a Aarhus University v Dánsku použili satelitné snímky a umelú inteligenciu na zmapovanie všetkých zastavaných oblastí v škandinávskej krajine počas tridsaťročného obdobia. Analyzovali polohu približne 75 000 obyvateľov, ktorým bola v tom období diagnostikovaná depresia, spolu s viac ako 750 000 ľuďmi rovnakého veku bez tohto ochorenia. Záver bol, že ľudia žijúci na predmestí mali odhadom o 10 až 15 percent vyššie riziko depresie ako obyvatelia centra mesta. 

Chystáte sa presťahovať z
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Výskum tiež zistil, že kombinácia výškových budov a bývania s nízkou hustotou bola spojená s najnižším rizikom depresie pre obyvateľov miest. Experti dodali, že tí, ktorí bývajú v obytných budovách vyšších ako desať metrov, vo všeobecnosti nemajú väčšiu pravdepodobnosť depresie ako tí, ktorí žijú v nižších budovách. Čiastočným dôvodom môže byť väčší počet sociálnych interakcií. "Zistenia naznačujú, že územné plánovanie by malo uprednostňovať zabezpečenie prístupu k otvorenému priestoru v husto zastavaných oblastiach, aby došlo k zmierneniu rizika depresie," uzavreli autori štúdie.

Viac o téme: SťahovanieDepresiaPredmestie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu