Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

VIDEO z prírodnej rezervácie vyráža dych: Takéto zviera ste ešte nikdy nevideli!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Youtube/CGTN America)

S'-ČCHUAN - Kamery zachytili unikátne zábery jedinej albínskej pandy na svete v čínskej prírodnej rezervácii Wolong na juhozápade krajiny. Podľa záberov sa zdá, že interaguje úplne normálne so svojimi druhmi s typickým vzhľadom.

Na videu zaznamenanom koncom februára vidno, ako albínska panda kráča smerom k pandej matke a jej mláďaťu, ktorí odpočívali v dutine stromu, a dáva signál na interakciu. Samica zostáva pokoji. Keď odíde s mláďaťom, albínska panda očuchá každé miesto dutiny stromu. "Mláďa na záberoch má asi jeden až dva roky, albínska panda má veľkosť takmer dospelého človeka. Koncom februára vstúpili divé pandy do obdobia ruje, počas ktorého môžu byť samice s mláďatami veľmi agresívne, keď sa dospelá panda priblíži," vysvetľuje Wei Rongping z Čínskeho centra ochrany a výskumu pre pandy veľké pre The Straits Times.

Nezvyčajná panda sa v rezervácii objavila v apríli 2019, píše Meteo.co.uk. "Táto samica bola mimoriadne pokojná a nespĺňala toto pravidlo. Jednou z možností je, že samica pandy je matkou pandy albínskej," dodal Wei. Zdá sa, že ide o jedinú pandu svojho druhu na Zemi. "Zatiaľ môžeme povedať, že albínskej pande sa veľmi dobre darí vo svojej skupine druhov a v prirodzenom prostredí. Stále nie je jasné, či bude jeho gén zdedený a stabilne prenášaný v populácii, je na to potrebný ďalší výskum," uviedol Li Sheng z Pekingskej univerzity. 

V súčasnosti žije vo voľnej prírode menej ako 1900 pánd, pričom väčšina z nich sa vyskytuje v juhozápadnej Číne. Zdá sa, že ide zatiaľ o jedinú pandu s albinizmom, vzácnou genetickou mutáciou, kvôli ktorej nie je schopná produkovať kožné farbivo melanín.

Viac o téme: PandaČínaAlbinizmus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu