Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Muž (55) rád praktikoval orálny sex: Hotová pohroma! Pikantná vášeň mu spôsobila vážne ochorenie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Herec prehovoril o tom, ako mu diagnostikovali rakovinu hlavy a krku spôsobenú orálnym sexom. Dôvodom bol ľudský papilomavírus (HPV), ktorým sa nakazil. Veľa ľudí ho za to údajne odsúdilo a tvrdilo, že si ho mal radšej držať v nohaviciach.

Vtedy 55-ročný herec Steve Bergman bol šokovaný, keď sa dozvedel správu, ktorá mu zmenila život. "Bol som fit, behával som a bicykloval, konzumoval som zdravú stravu a vôbec som nebol silný pijan," povedal Londýnčan. Lekári mu napriek tomu v roku 2015 diagnostikovali rakovinu hlavy a krku. Neskôr zistil, že choroba bola pravdepodobne spôsobená ľudským papilomavírusom (HPV), ktorým sa nakazil pri orálnom sexe. 

 

Our ambassador Steve Bergman, sharing his testimony with the European Cancer Organisation. Steve Bergman - Tackling the...

Posted by Throat Cancer Foundation on Thursday, April 20, 2023

HPV je veľmi bežný vírus, ktorý v určitom okamihu života infikuje 80 až 90 percent ľudí. Môže sa šíriť akoukoľvek formou kontaktu, vrátane bozkávania a sexu. Nemá tendenciu spôsobovať žiadne príznaky, čo znamená, že väčšina ľudí ani nevie o infekcii. Existuje viac ako dvesto rôznych kmeňov, z ktorých len niektoré môžu spôsobiť rakovinu, ktorá môže postihnúť krčok maternice, hrdlo, konečník, penis, vagínu a vulvu. Pred diagnózou rakoviny Bergmana trápili prechladnutia, ktorých sa nedokázal zbaviť, spolu s bolesťami na boku krku. Poslali ho k špecialistovi, ktorý mu našiel rakovinu na mandliach. Ďalšie testy odhalili, že jeho rakovina bola v štvrtom štádiu. 

Podľa odborníkov orálny sex vyvoláva epidémiu rakoviny hrdla. Podľa výskumu majú ľudia so šiestimi alebo viacerými celoživotnými orálnymi partnermi 8,5-krát vyššiu pravdepodobnosť vzniku rakoviny orofaryngu ako tí, ktorí orál nepraktikujú. Steve v rozhovore pre Insider prezradil, že ľudia ho odsúdili a odkázali mu, že si úd radšej nemal vôbec vyťahovať z nohavíc. Napriek negatívam a stigme sa za svoju diagnózu nehanbí. "Nie je príliš veľa mužov v mojom veku, ktorí sú pripravení o tom hovoriť, ale vždy som bol veľmi otvorený a úprimný," vysvetlil. Po dvoch kolách chemoterapie a rádioterapie sa v roku 2021 rakoviny úplne zbavil. V súčasnosti spolupracuje s nadáciou pre rakovinu hrdla, aby šíril osvetu o tejto chorobe.  

 

Join us on Tues 20 July to hear more from Steve Bergman who's reading at Glory last Christmas and told the story of his...

Posted by Oracle Cancer Trust on Thursday, July 15, 2021

Príznaky rakoviny úst a orofaryngu zahŕňajú vredy, ktoré sa nehoja, bolesť v ústach, červené alebo biele škvrny v ústach alebo hrdle, ťažkosti s prehĺtaním, problémy s rečou, hrčky na krku, úbytok na hmotnosti a dokonca aj zápach z úst. Tieto príznaky sa však môžu vyskytnúť aj pri iných ochoreniach, preto je dôležité, aby ste v prípade ťažkostí zašli za lekárom. Okrem HPV vírusu môže rakovinu úst a orofaryngu spôsobiť aj fajčenie, pitie alkoholu a žuvanie tabaku. Nedostatočná konzumácia ovocia a zeleniny môže mať rovnaký účinok.

Viac o téme: RakovinaOrálny sexPapilomavírusHPV
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu