Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Vedci mali odhaliť kľúč k DLHOVEKOSTI: Naozaj má toto predĺžiť ľuďom život? U myší to fungovalo!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BOSTON - Laboratórna analýza prvýkrát naznačuje, že znížený príjem kyslíka môže predĺžiť život cicavcov. Štúdia na myšiach zistila, že keď žili na jedenástich percentách kyslíka, čo je ekvivalent vzduchu v základnom tábore na Mount Evereste, žili o polovicu dlhšie ako hlodavce chované v bežnom prostredí.

Nová štúdia zverejnená v odbornom časopise PLOS Biology sa zaoberá zvláštnym fenoménom - ľudia žijúci vo vysokých nadmorských výškach majú tendenciu žiť dlhšie a zdá sa, že sú aj menej náchylní na rozvoj určitých chorôb. Výskumníci z Harvard Medical School sa snažili zistiť, či dokážu toto zistenie overiť na zvieratách. Pracovali s kmeňom myší, ktoré predčasne starnú. Zvyčajne podľahnú rôznym chorobám vo veku tri až štyri mesiace, zatiaľ čo iné myši žijú približne dva roky.

Vedci mali odhaliť kľúč
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Keď boli myši odstavené približne štyri týždne po narodení, výskumníci ich presunuli do hypoxickej komory s koncentráciou kyslíka iba 11 percent. Stredná dĺžka života týchto myší žijúcich pri normálnych 21 percentách kyslíka bola necelých 16 týždňov. Zvieratá umiestnené v hypoxickej komore však žili v priemere 24 týždňov, čiže zhruba o 50 percent dlhšie, ako sa očakávalo.

Pulmonológ Roger Roberts, ktorý viedol štúdiu, povedal: "Je predčasné špekulovať o dôsledkoch tohto zistenia na starnutie ľudí. Ale existuje niekoľko zaujímavých indícií z epidemiologického výskumu, že život vo vysokej nadmorskej výške, kde je nižšia koncentrácia kyslíka, môže predĺžiť strednú dĺžku života a znížiť záťaž chorôb súvisiacich s vekom."

Vedci mali odhaliť kľúč
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Vedci sa domnievajú, že obmedzenie kyslíka môže spomaliť starnutie, pretože spúšťa dráhu v bunkách, ktorá spôsobuje, že sa častejšie odstraňujú a recyklujú poškodené časti. Tiež naznačili, že bunky čelia menšiemu poškodeniu v dôsledku oxidačného stresu a že v tele došlo k zníženiu neurodegenerácie a zápalu. Experti chcú ďalej testovať obmedzenie kyslíka v súvislosti s dlhovekosťou, aby podporili svoje zistenia aj u iných zvierat.

Viac o téme: MyšKyslíkDlhovekosť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu