Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Expertky prezradili, čo sa deje s telom, ak každý deň pijete perlivú vodu: Pozor na toto znamenie!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstockphotos.com)

LONDÝN - Hoci sa voda považuje za najzdravší nápoj, nie každému chutí. Mnohí preto uprednostňujú jej bublinkovú verziu. Čo to ale robí s telom, ak pijeme perlivú vodu každý deň? Dietologičky našli spoločný znak.

Predtým, ako sa dostaneme k tomu, ako perlivá voda ovplyvňuje telo, je dôležité zvážiť jej nutričný obsah. Dietologička Amanda Saucedaová, ktorá sa špecializuje na zdravie čriev, hovorí, že perlivá voda je vo všeobecnosti zdravým nápojom, píše Parade. Špecialistka na syndróm dráždivého čreva Kristen Jacksonová si myslí, že perlivá voda je lepšia voľba ako sóda, ktorá je plná cukru alebo umelých sladidiel. Aj v prípade perlivých vôd však odborníčky upozorňujú na to, že by ste si mali prečítať ich zloženie. Ak vaša voľba obsahuje cukor alebo umelé prísady, radšej ju vymeňte za inú. V prípade, že máte citlivý žalúdok, Jacksonová upozorňuje na maltitol alebo sorbitol, ktoré môžu spôsobiť nadúvanie alebo hnačku. 

Expertky prezradili, čo sa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Čo spôsobuje pitie perlivej vody každý deň?

Ak ide o sýtenú vodu s prírodnou alebo ovocnou arómou, ide o tú lepšiu voľbu. Lepšia hydratácia spôsobí, že sa človek bude cítiť viac nabitý energiou, zlepší sa jeho zažívanie, bude mať menšie bolesti hlavy a taktiež sa zlepší stav jeho suchej pokožky. Perlivá voda by však nemala byť jediným zdrojom hydratácie. Ak nemáte radi chuť čistej vody, skúste do nej pridať ovocie, zeleninu alebo bylinky, či už plátok citróna, uhorky alebo levandule.

Expertky prezradili, čo sa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Ak ste zvyknutí piť obyčajnú vodu, ale rozhodnete sa zaradiť do svojho jedálnička perlivú vodu, môžete očakávať niekoľko vedľajších účinkov. Prvý je zvýšené grganie. Dietologičky tvrdia, že pitie perlivej vody každý deň tiež zvyšuje šance pocitu nafúknutia alebo plynatosti, čo je vedľajší účinok sýtenia oxidom uhličitým. Záleží aj na tom, s čím perlivú vodu skombinujete. V prípade fazule, šošovice, hrášku, kapusty, cibule, brokolice alebo karfiolu je pravdepodobnejšie, že budete viac grgať alebo budete mať pocit plynatosti. Aj keď sú tieto vedľajšie účinky nepríjemné, nemajú na telo škodlivý účinok.

Treba ale myslieť na to, že pitie príliš veľkého množstva perlivej vody ničí zuby. Jacksonová poukazuje na to, že mierne kyslá perlivá voda pri nadmernej konzumácii môže spôsobiť rozpad zubnej skloviny. Vo všeobecnosti ale platí, že každodenné pitie perlivej vody nemá nejaký negatívny vplyv na telo, samozrejme všetko treba robiť s mierou. 

Viac o téme: HydratáciaSódaPerlivá voda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu