Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

ZÁHADNÉ otrasy zeme zaskočili aj špičkových expertov: Odkiaľ pochádzajú?

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

KODAŇ – Séria viacerých menších otrasov zaznamenaných v sobotu na dánskom ostrove Bornholm zmiatla tamojších vedcov. Tvrdia, že otrasy spôsobili akustické tlakové vlny z neznámeho zdroja. Čudné udalosti rozrušili aj miestnych obyvateľov.

Najprv sa predpokladalo, že otrasy spôsobili zemetrasenia. Potom seizmológovia teoretizovali, že pochádzajú z kontrolovaných výbuchov v Poľsku. Organizácia Geological Survey of Denmark and Greenland (GEUS), nezávislá výskumná a poradenská inštitúcia v rámci dánskeho ministerstva pre klímu, energetiku a služby, ktorá monitoruje podzemie, uviedla, že otrasy „nie sú spôsobené zemetraseniami, ale tlakovými vlnami z udalosti v atmosfére.“ Pochádzali však z „neznámeho zdroja,“ píše AP.

ZÁHADNÉ otrasy zeme zaskočili
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Bornholm, kde žije takmer 40 000 ľudí, je skalnatý ostrov v Baltskom mori, južne od Švédska, severovýchodne od Nemecka a severne od Poľska. Organizácia GEUS uviedla, že od obyvateľov Bornholmu dostala viac ako 60 tipov o otrasoch podobných zemetraseniu, ktoré opisovali ako hlboké dunenie, chvenie a rachot či meniaci sa tlak v uchu. Nikomu sa nič nestalo.

Aj polícia uviedla, že jej príslušníkov kontaktovalo viacero civilistov v súvislosti s otrasmi vo východnej časti ostrova. Dánske médiá informovali, že otrasy spôsobili trhlinu v stene domu. Predstavitelia GEUS prezradili, že namerali seizmické otrasy s magnitúdou 2,3. Podľa poľských úradov počas cvičenia Anakonda23 v severopoľskom meste Ustka prebiehala intenzívna aktivita, ktorá zahŕňala prúdové stíhačky a ostrú streľbu delostreleckou muníciou.

Viac o téme: OtrasyZemetrasenie Tlakové vlny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu