Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

FOTO z vesmíru totálne zmiatla ľudí na celom svete: Zaručene na nej uvidíte to, čo nezachytáva

(Zdroj: Twitter/Rainmaker1973)

NEW YORK - Snímka Zeme z vesmíru mätie fanúšikov optických ilúzií. Čo vlastne fotografia ukazuje a čo na nej vidíme? Vaše oči a mozog budú pravdepodobne vidieť niečo iné, výsledok vás však príjemne prekvapí.

Optické ilúzie, ako je táto, sú dôležitým nástrojom, ktorý nás učí, ako naše oči a mozog spolupracujú. Keďže žijeme v trojrozmernom svete, mozog používa to, čo už vie o hĺbke, tieňovaní, osvetlení a polohe, aby mám pomohol interpretovať to, čo vidíme. To sa však môže zmeniť pri pohľade na dvojrozmerný obraz. Dôkazom je nasledujúca fotografia, ktorá zobrazuje Zem zachytenú vesmírnym satelitom.

Zakrivené svetlo na prvý pohľad vyzerá ako strana Zeme obklopená hviezdami vo vesmíre. Hviezdy sú ale v skutočnosti svetlá mesta a svetlo Zeme je západ slnka. Fotka totiž zachytáva prevrátený, mierne rozmazaný mestský priestor v noci. Nedávno bola zdieľaná na Twitteri. Užívatelia neverili, aký trik na nich zahrala ich myseľ. "Mať správnu perspektívu je všetko," napísala jedna osoba. Našli sa však aj takí, ktorí panorámu mesta a priestor na zábere nevideli.

Viac o téme: SatelitZemOptická ilúzia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu