Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Šesť vecí, ktoré škodia vášmu tráviacemu systému: Prestaňte ich okamžite robiť

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NEW YORK - Ak zápasíte s problémami tráviaceho systému, podľa odborníkov by vám mohli pomôcť už drobné zmeny životného štýlu. Aktivitu a správnu činnosť čriev dokáže naštartovať a priaznivo ovplyvniť zopár jednoduchých krokov, ktorými viete zmeniť niektoré svoje zlé návyky. Vaše telo si na ne veľmi rýchlo zvykne a poďakuje sa vám príjemnými pocitmi.

Podľa Národného inštitútu pre cukrovku a choroby tráviaceho traktu a obličiek (NIDDK) trpí v súčasnosti poruchami tráviaceho traktu 60 až 70 miliónov Američanov. Niektorým z týchto komplikácií sa dá predísť a je možné ich riešiť jednoduchými zmenami životného štýlu. Odborníci obzvlášť poukazujú na šesť problémových návykov, na ktoré treba čo najskôr zabudnúť. Ak to urobíte, určite vraj zaznamenáte zlepšenie.

Pravidelné konzumovanie polotovarov alebo vyprážaných jedál

Ak trpíte gastrointestinálnymi ťažkosťami, najskôr je potrebné prehodnotiť vaše stravovacie návyky. "Konzumácia príliš veľkého množstva spracovaných alebo vyprážaných potravín môže poškodiť váš tráviaci trakt, pretože vedie k zápalom a podráždeniu sliznice žalúdka. Tieto druhy potravín často obsahujú veľa nezdravých tukov, soli a iných pridaných látok, ktoré môžu byť pre tráviaci systém neprijateľné," hovorí lekár Zeeshan Afzal. Vo všeobecnosti je najlepšie konzumovať prevažne rastlinnú stravu. Napriek tomu môžu vyvolávať tráviace ťažkosti aj niektoré zdravé potraviny vrátane fazule a hlúbovitej zeleniny, ako je brokolica a ružičkový kel, ale aj výživové a redukčné doplnky stravy. 

Šesť vecí, ktoré škodia
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Nedostatočné pitie vody

Dostatočná hydratácia je dôležitá aj pre váš tráviaci systém. Nedostatočné pitie vody môže viesť k zápche, ktorá časom spôsobí nepríjemné pocity a poškodzuje zdravie tráviaceho traktu. Voda je nevyhnutná na udržanie správneho fungovania tráviaceho systému. Muži by sa mali snažiť vypiť približne 3,7 litra a ženy 2,7 litra tekutín denne. Približne 20 percent denného príjmu vody môže pochádzať z jedla, zvyšok budete musieť získať z iných nápojov. 

Šesť vecí, ktoré škodia
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Príliš časté užívanie antibiotík

Podľa odborníkov sa antibiotiká v mnohých prípadoch predpisuje zbytočne. To nielen zvyšuje riziko vzniku rezistencie, ale spôsobuje aj črevné problémy. Nadmerné užívanie antibiotík môže poškodiť žalúdok, pretože naruší prirodzenú rovnováhu baktérií v črevách. To môže viesť k rôznym tráviacim problémom, ako sú hnačka, nadúvanie a bolesti brucha. Je dôležité užívať antibiotiká len v nevyhnutných prípadoch a dodržiavať pokyny poskytovateľa zdravotnej starostlivosti.

Pravidelné užívanie liekov proti bolesti

Lieky proti bolesti sú ďalšou formou liečiv, ktoré môžu pri nadmernom užívaní poškodiť tráviaci systém. "Nadmerné užívanie liekov proti bolesti, najmä nesteroidných protizápalových liekov (NSAID), ako je ibuprofen, môže poškodiť žalúdok a spôsobiť zápal a podráždenie žalúdočnej sliznice. Potom vznikajú žalúdočné vredy a iné problémy," vysvetľuje Afzal. Pravidelné užívanie nízkych dávok aspirínu má podobné účinky ako NSAID. Črevnú výstelku a celkové zdravie čriev podporuje konzumácia hovädzieho (kravského) mledziva (2000 mg) a pitie veľkého množstva vody počas dňa. 

Šesť vecí, ktoré škodia
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Nedostatočná fyzická aktivita

Fyzická aktivita je dôležitá pre celkové zdravie a najmä pre funkciu čriev. Nedostatok pohybu poškodzuje zdravie tráviaceho traktu, pretože vedie k zápche a iným problémom. Pravidelné cvičenie pomáha udržiavať tráviaci systém v pohybe a môže pomôcť predchádzať zápche. Snažte sa každý týždeň vykonávať aspoň 150 minút fyzickej aktivity strednej intenzity a dve cvičenia na posilnenie. CDC odporúča, že okrem lepšieho zdravia čriev dokáže fyzická aktivita zlepšiť zdravie mozgu, pomôže regulovať hmotnosť, zníži riziko ochorení, posilní kosti a svaly a zlepší schopnosť vykonávať každodenné činnosti. 

Šesť vecí, ktoré škodia
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Konzumácia príliš veľkého množstva červeného mäsa

Nadmerné množstvo červeného mäsa môže byť škodlivé. Konzumácia viac ako 110 gramov hovädzieho alebo 170 bravčového mäsa týždenne dokáže zmeniť bakteriálne zloženie v črevách. Ak toto množstvo neprekročíte, určite budete z dlhodobého hľadiska zdravší. Na zmiernenie následkov narušenia črevnej mikroflóry stravou sa odporúča denne skonzumovať Lactobacillus GG alebo Bifidobacterium bifidum vo forme spór, ktoré pomáhajú zvýšiť rozmanitosť baktérií v črevách.

Viac o téme: ZdravieTrávenieTráviaci trakt
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu