Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Lekári varujú ľudí, ktorí ochorejú na chrípku: Niekoľkonásobne vyššie riziko stavu, na ktorý sa umiera

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

AMSTERDAM - Ľuďom, ktorí ochorejú na chrípku, môže hroziť až šesťkrát vyššie riziko srdcového infarktu ešte týždeň po tom, ako im bol vírus diagnostikovaný, v porovnaní s rokom pred prekonaním choroby alebo rokom po nej.

Vedci preto zdôraznili, že je dôležité, aby sa ľudia nechali proti ochoreniu očkovať. Lekári, ktorí ošetrujú pacientov s touto chorobou, by podľa nich mali byť dobre informovaní o príznakoch infarktu. Tím holandských vedcov analyzoval výsledky laboratórnych testov zo šestnástich laboratórií v celej krajine a porovnal ich so záznamami o úmrtiach a nemocničnými údajmi. V rokoch 2008 až 2019 bolo v laboratóriách potvrdených 26 221 prípadov chrípky. Z tejto skupiny prekonalo 401 pacientov infarkt v roku pred alebo po chrípkovom ochorení, niektorí z nich viac ako jeden, výskumníci teda zaznamenali celkovo 419 infarktov. Z týchto 419 prípadov sa 25 odohralo v prvých siedmich dňoch po stanovení diagnózy chrípky, 217 počas roka pred stanovením diagnózy a 177 v roku po stanovení diagnózy chrípky.

Lekári varujú ľudí, ktorí
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Vedci vypočítali, že pravdepodobnosť, že ľudia prekonajú infarkt počas siedmich dní po stanovení diagnózy, bola 6,16-krát vyššia ako v roku predtým alebo potom. Odborníci sa domnievajú, že za touto súvislosťou by mohla stáť kombinácia reakcie organizmu na chrípkový vírus a schopnosť vírusu spôsobiť, že krv je viac "lepkavá". 

"Vzhľadom na možné zdravotné dôsledkky súvislosti medzi infekciou vírusom chrípky a akútnymi srdcovými infarktmi je dôležité preukázať spoľahlivosť výsledkov na inej populácii," povedala vedúca štúdie Annemarijn de Boerová z univerzity v Utrechte. "Naše výsledky podporujú stratégie prevencie chrípkovej infekcie, vrátane očkovania. Obhajujú tiež zvýšenú informovanosť lekárov a hospitalizovaných pacientov o príznakoch srdcového infarktu." 

Lekári varujú ľudí, ktorí
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Aj keď z výsledkov nie je jasné, či sú ohrození aj tí, ktorí majú menej závažnú chrípku, je rozumné, aby si túto súvislosť uvedomovali. "Tieto nedávne predbežné údaje z Holandska sú v súlade s tým, čo vieme, teda že k infarktu môže častejšie dôjsť počas chrípky alebo krátko po nej. Podporujú potrebu zvýšiť povedomie verejnosti o príznakoch infarktu a posilňujú význam prevencie chrípky v prvom rade u starších ľudí," uviedla britská lekárka Sonya Babuová-Narayanová. 

Viac o téme: ChrípkaOčkovanieInfarkt
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu