Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Prekvapivé zistenie vedcov: Toto znižuje účinnosť očkovania proti KORONAVÍRUSU

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

CHICAGO - Nový výskum naznačuje, že nedostatočné trvanie spánku podstatne znižuje odpoveď na antivírusovú vakcináciu a tiež, že dosiahnutie adekvátneho množstva spánku počas dní okolo očkovania môže zvýšiť a predĺžiť imunitnú odpoveď.

Štúdia zverejnená v časopise Current Biology uvádza, že ľudia, ktorí spia menej ako šesť hodín za noc v čase očkovania, korelovali s významným poklesom protilátkovej odpovede. Odborníci na spánok vo všeobecnosti odporúčajú dospelým spať sedem až deväť hodín denne. Metaanalýza spojila údaje o súvislostiach medzi trvaním spánku a protilátkovými odpoveďami na vakcíny proti chrípke a hepatitíde.

Prekvapivé zistenie vedcov: Toto
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Vedci sa domnievajú, že výsledky poukazujú na potrebu identifikovať jednoduché zásahy do správania na zlepšenie reakcie na očkovanie, vrátane súčasného režimu očkovania proti COVID-19 a preočkovania počas pandémie. Slabá protilátková odpoveď u osôb so skrátenou dobou spánku bola podobná poklesu protilátok proti covidu dva mesiace po očkovaní vakcínami Pfizer/BioNTech alebo Moderna. "Dobrý spánok nielen zosilňuje, ale môže aj predĺžiť trvanie ochrany vakcíny," uviedla emeritná profesorka na Univerzite v Chicagu Eve Van Cauterová. 

Autori dodali, že sú potrebné ďalšie rozsiahle štúdie, aby sa určilo, kedy by ľudia mali mať dostatok spánku, aby podporili optimálnu odpoveď na vakcínu. Taktiež sa zaoberali údajmi podľa pohlavia, pretože ženy majú zvyčajne silnejšiu odpoveď na očkovanie ako muži. Zistili silnú súvislosť medzi dĺžkou spánku a protilátkovou odpoveďou u mužov.

Viac o téme: SpánokOčkovanieVakcínaImunitaKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu