Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Slováci, tejto činnosti sa radšej vyhnite! Výrazne zvyšuje riziko COVIDU-19 a ťažkého priebehu ochorenia

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Waltraud Grubitzsch/dpa via AP, File)

OSAKA - Štúdia zverejnená v časopise v Scientific Reports poukazuje na súvislosť medzi používaním elektronických tabakových výrobkov a infikovaním sa vírusom SARS-CoV-2, ktoré môže vyústiť do ochorenia COVID-19 so závažným priebehom.

Elektronické tabakové výrobky ako e-cigarety alebo vape síce pri používaní nespaľujú tabak, ale umožňujú fajčiarom vdychovať paru produkovanú jeho zahrievaním. Väčšinou si ich vyberajú preto, aby sa vyhli dymu a zápachu. Zároveň sa domnievajú, že predstavujú menšie zdravotné riziká ako tradičné cigarety. 

Slováci, tejto činnosti sa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Doteraz nebola objasnená súvislosť medzi zdravotnými vplyvmi týchto tabakových výrobkov na ľudský organizmus a nikto nesledoval ani to, ako vplývajú na možnosť vzniku nákazy koronavírusom. Práve na túto problematiku sa zamerala skupina vedcov vedená Kazuhisom Asaiom z Lekárskej fakulty Metropolitnej univerzity v Osake. Vo svojej štúdii sledovali vzťah medzi používaním elektronických aj tradičných tabakových výrobkov a infekciou SARS-CoV-2 a možnými exacerbáciami ochorenia COVID-19. 

Vo februári 2022 realizovali online prieskum životných podmienok 30 130 účastníkov vo veku 16 až 81 rokov, ktorí boli náhodne vybraní cez internet. Podľa reprezentatívneho rozloženia vykonali ďalšie štatistické analýzy a zistili, že používatelia elektronických tabakových výrobkov vrátane tých, ktorí ich používajú výlučne alebo v kombinácii s klasickými cigaretami, mali výrazne vyššiu mieru výskytu covidu v porovnaní s tými, ktorí vôbec nefajčia. Okrem toho všetci fajčiari, čo používajú bežné cigarety alebo elektronické v kombinácii s bežnými, mali závažný priebeh ochorenia vyžadujúci si hospitalizáciu alebo napojenie na kyslík. 

Slováci, tejto činnosti sa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

"Táto štúdia poukazuje na fakt, že používanie elektronických tabakových výrobkov môže mať vplyv na infekciu SARS-CoV-2 a progresiu ochorenia. Dúfame, že táto správa povzbudí ľudí, aby premýšľali o fajčení v kontexte dodatočných rizík spôsobených koronavírusovou  infekciou," uviedol Asai.

Viac o téme: FajčenieElektronická cigaretaKoronavírusCOVID-19Tabakový výrobokVape
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu