Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Katolícka cirkev bude v Nemecku od roku 2026 požehnávať homosexuálne zväzky

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Gettty Images)

BERLÍN - Katolícka cirkev v Nemecku bude môcť od marca 2026 oficiálne požehnávať zväzky homosexuálnych párov. V piatkovom hlasovaní o tom rozhodlo synodálne zhromaždenie zamerané na reformovanie cirkevných pravidiel. TASR informuje na základe správy agentúry DPA.

Z 202 členov synodálneho zhromaždenia hlasovalo 176 v prospech návrhu, 14 bolo proti a 12 sa zdržalo. Podarilo sa tak dosiahnuť potrebnú dvojtretinovú väčšinu. Zúčastnení zdôraznili, že je potrebné jasne rozlišovať medzi požehnaním a sobášom.

Treba premyslieť formát obradu

Za tri roky, odkedy začne zmena platiť sa má vypracovať liturgický formát obradu za účasti biskupov. Povolenie ceremónií požehnávania párov rovnakého pohlavia bolo kľúčovou požiadavkou v reformnom procese Synodálnej cesty, ktorý sa začal v roku 2019, približuje DPA. Hoci mnohé farnosti v Nemecku takéto obrady už vykonávajú, v rámci cirkevných pravidiel ide o "šedú zónu". Reformisti vyzývali, že je načase, aby sa obrady konali na verejnosti, a nie v súkromných priestoroch, ako napríklad v bytoch.
 

Kňazi, ktorí budú dávať takéto požehnania, sa v budúcnosti nemusia obávať postihov od svojich nadriadených. Predseda nemeckej biskupskej konferencie Georg Bätzing označil výsledok hlasovania podľa agentúry AFP za "veľmi dobrý". DPA pripomína, že Kongregácia pre náuku viery v roku 2021 vyhlásila, že požehnávania homosexuálnych partnerstiev nie je povolené.
 

Viac o téme: Katolícka cirkevNemeckoRegistrované partnerstváPáry rovnakého pohlavia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu