Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Pozor na podvod, ktorý koluje na Facebooku: Nájdete na obrázku toto číslo? Do hry sa nezapájajte!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Pixabay)

LONDÝN - Facebook oslovuje svojich používateľov rôznymi hádankami, cez ktoré sú následne presmerovaní na marketingové webové stránky, kde prebieha zber osobných údajov. Najnovšia séria spamových príspevkov je v podstate iba jeden veľký podvod, prostredníctvom ktorého ľudia poskytujú citlivé informácie bez toho, aby si to vôbec uvedomovali.

Užívatelia sociálnych sietí by si mali dať pozor na podvod, ku ktorému v tomto období dochádza na Facebooku. Celý postup prebieha nasledovne:

1. Príspevok na sociálnej sieti tvrdí, že ponúka atraktívne ceny všetkým, ktorí ho lajkujú, zdieľajú alebo komentujú. 

2. V príspevku sa potom uvádza, že na dokončenie záznamu musí každý užívateľ navštíviť určitú webovú stránku.

3. Nakoniec z toho vyplynie, že táto stránka slúži na zber údajov a žiada všetky osobné informácie, ktoré použije na spamovanie návštevníka. 

 

IT'S A TRAP.

Posted by That's Nonsense on Wednesday, February 15, 2023

O podvode informovala stránka ThatsNonsense.com, ktorá sa zameriava na vyvracanie internetových hoaxov, klebiet a falošných správ. Táto najnovšia séria spamových príspevkov, z ktorých majú mnohé takmer milión komentárov, je podvod, ale s jedným rozdielom od tých predošlých. Namiesto toho, aby užívatelia označovali "páči sa mi" alebo zdieľali príspevok, tieto spamy od nich žiadajú, aby napríklad  dokončili jednoduchú úlohu typu "zistite číslo" alebo "dokončite túto matematickú rovnicu". Zvyšok podvodu funguje na princípe, že príspevok stále ponúka ceny (ktoré neexistujú) a stále sa pokúša prilákať každého, kto sa do hry zapojí, na spamový marketingový web. 

Na Facebooku sú používané stránky clickbait, ktoré vyvolávajú určitú interakciu s ich príspevkami. Ide o jeden z najčastejších prípadov spamerov s cieľom presmerovať užívateľov na spamové alebo potenciálne škodlivé webové stránky. Hádanka sa medzi príspevkami pravdepodobne mení.  V jednom prípade napríklad žiada užívateľov, aby našli číslo na obrázku. Ten momentálne koluje na sociálnej sieti. V iných úlohách sú užívatelia požiadaní, aby na základe jednoduchého bludiska zistili, ktoré auto natankuje benzín ako prvé a podobne. 

 

So far no one has found a number other than 529, no winner yet, the Camper & RV World . There are still 2 wins left.

Posted by Camper & RV World on Monday, February 13, 2023

Nezabúdajte na to, že ak sa zapojíte do týchto príspevkov, spameri sa pokúsia presmerovať vás na pochybné webové stránky. A ak im poskytnete svoje osobné údaje, dostanete sa do hľadáčika nespočetných marketingových webov, ktoré vás pravdepodobne budú bombardovať obťažujúcimi e-mailami, telefonátmi a textovými správami. A to naozaj nestojí za to pokúsiť sa vyhrať cenu, ktorá v skutočnosti neexistuje.

Viac o téme: PodvodHoaxFacebook
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu