Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Šialené praktiky vo väznici: Zločinci odsúdení na smrť hrali o oddialenie popravy, ak prehrali, zomreli hneď

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP/Kinard Lisbon/South Carolina Department of Corrections)

RAWLINS - Na začiatku 20. storočia vznikol vo väzení vo Wyomingu v USA bejzbalový tím vytvorený z odsúdencov. Osud hráčov, ktorí doslova bojovali o život, zaujal spisovateľku a scenáristku Chris Enssovú a filmového producenta Howarda Kazanjiana. V knihe Death Row All Stars: A Story of Baseball, Corruption and Murder (Odsúdenci na smrť: Príbeh bejzbalu, korupcie a vraždy) odhalili niektoré z vtedajších praktík väzenského života.

Dňa 18. júla 1911 odohralo prvý zápas s riadnym bejzbalovým tímom mužstvo Wyoming Penitentiary Death Row All Stars. Tvorili ho traja násilníci, piati zlodeji, traja vrahovia a jeden falšovateľ. Vtedajšia legislatíva nedovoľovala, aby odsúdení zarábali, ale na úspech tohto tímu boli uzatvorené veľké stávky. Členom mužstva oznámili, že víťazstvo im môže znížiť tresty, zatiaľ čo za chyby v hre môžu byť okamžite popravení. To určite nebolo spravodlivé, ale v tom období to tak fungovalo a nikto to veľmi neriešil. 

 

I found this on NewsBreak: Death Row All Stars, a group of inmates whos death penalty was delayed as long as they kept winning baseball games

Posted by Lora Sampson Barabino on Saturday, January 14, 2023

"Ľudia prichytení pri lúpeži, znásilnení alebo vražde v meste boli nielen obesení, ale niekedy doslova stiahnutí z kože. Z ich pokožky sa vyrábali rôzne predmety, predávali sa ako suveníry a používali sa ako výstraha pre potenciálnych zločincov," uvádzajú Enssová a Kazanjian v knihe. Z kože obeseného zločinca Georgoa Parrotta dokonca ušili pár topánok. 

Vráťme sa však k spomínanému tímu. "Bol to zlatý vek bejzbalu a tímy z celej krajiny sa zhromažďovali na mestských ihriskách pred davmi fanúšikov, aby zápasili o miestnu slávu. V Rawlins vo Wyomingu stáli ľudia v rade na lístky, aby videli Josepha Senga a zvyšok Wyoming Penitentiary Death Row All Stars, pričom v stávke bolo oveľa viac. Tímy cestovali z Rena v Nevade, Klamath Falls v Oregone, Bodie v Kalifornii a z celého západu, aby hrali s vrahmi. Toto bol zábavný, dramatický a napínavý pohľad na bejzbal a na vzrušujúce udalosti, ktoré sa odohrali vo väznici a Wyomingu." 

Viac o téme: VäznicaPopravaBejzbalWyoming
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu