Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Americký Pentagón zaznamenal nad územím krajiny čínsky špionážny balón: Zvažovali jeho zostrelenie

Joe  Biden Zobraziť galériu (2)
Joe Biden

WASHINGTON - Americké ministerstvo obrany vo štvrtok uviedlo, že nad severnou časťou Spojených štátov zaznamenalo čínsky výškový špionážny balón a sleduje jeho pohyb, informujú správy agentúr AFP a AP.

Na žiadosť amerického prezidenta Joea Bidena zvažoval minister obrany USA Lloyd Austin spolu s vysokopostavenými vojenskými predstaviteľmi krajiny zostrelenie balóna. Nakoniec však rozhodli, že by to viedlo k ohrozeniu príliš veľkého počtu ľudí na zemi v dôsledku padajúcich trosiek, povedal reportérom pod podmienkou zachovania anonymity vysokopostavený predstaviteľ Pentagónu.

Vláda USA pokračuje v sledovaní pohybu balónu

Ako ďalej spresnil, podľa Washingtonu ide o čínsky výškový balón, ktorý lieta nad dôležitými lokalitami v USA s cieľom zberu informácií. Spozorovaný bol napríklad v americkom štáte Montana, kde sa nachádza jedna z troch základní strategických rakiet USA, Malmstromova letecká základňa, píše AP. Tlačový tajomník Pentagónu Patrick Ryder poskytol k otázke len krátke vyhlásenie, podľa ktorého vláda USA pokračuje v sledovaní pohybu balónu. Ten v súčasnosti "cestuje v nadmorskej výške výrazne vyššej než komerčná letecká doprava a nepredstavuje vojenskú ani fyzickú hrozbu pre ľudí na zemi".

Americký Pentagón zaznamenal nad
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP/Patrick Semansky)

Podobnú aktivitu v USA zaznamenali aj počas uplynulých rokov

Ako dodal, podobnú aktivitu v USA zaznamenali aj počas uplynulých rokov a Spojené štátny podnikli opatrenia, aby nedošlo k zbere citlivých informácií. K vyhláseniu Pentagónu došlo krátko pred očakávanou cestou amerického ministra zahraničných vecí Antonyho Blinkena do Číny. Doposiaľ nebolo bezprostredne jasné, či to ovplyvní jeho plány na cestu, ktorú rezort diplomacie USA ešte oficiálne neohlásil.

Kanada spolupracuje s USA pri monitorovaní pohybu špionážneho balóna

Kanada oznámila, že spolupracuje so Spojenými štátmi na monitorovaní pohybu výškového špionážneho balóna, o ktorom vo štvrtok informoval Pentagón. Uviedla tiež, že preveruje "potenciálny druhý incident", ktorý by mohol súvisieť s takýmto balónom."Zaznamenali sme výškový špionážny balón a v súčasnosti aktívne sledujeme jeho pohyb," uviedlo v noci na piatok kanadské ministerstvo obrany. Zdôraznilo však, že obyvatelia Kanady sú v bezpečí a tamojšia vláda podniká potrebné kroky na ochranu vzdušného priestoru krajiny.

Kanadské spravodajské služby spolupracujú s americkou stranou

"Kanadské spravodajské služby spolupracujú s americkou stranou a prijímajú všetky potrebné opatrenia, aby ochránili citlivé informácie v Kanade pred hrozbami zo zahraničia," vyhlásilo ministerstvo.O pohybe balóna ad severnou časťou Spojených štátov vo štvrtok ako prvý informoval americký Pentagón. Podľa neho ide zrejme o výškový špionážny balón patriaci Číne, ktorý zhromažďuje informácie o citlivých lokalitách v USA. Spozorovaný bol napríklad nad americkým štátom Montana, kde sa nachádza jedna z troch základní v USA, kde sú umiestnené strategické rakety.

Vo vyhlásení kanadského rezortu obrany sa však tvrdenie, že by mohlo ísť o čínsky balón, nespomína. Čína v reakcii na vyjadrenia Kanady a USA vyhlásila, že správy amerických a kanadských úradov o údajnom prelete čínskeho špionážneho balóna zatiaľ overuje. Čínske ministerstvo zahraničných vecí zároveň vyzvalo zúčastnené strany, aby nerobili rozruch a zdržali sa zverejňovania neoverených domnienok, až pokým sa celá záležitosť neobjasní.

Viac o téme: USAČínaPentagonJoe BidenŠpionážny balón
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu