Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Sonda NASA poslala na Zem z Marsu dojemnú správu: Ľudia sú zronení, prečítajte si, čo nám odkazuje

(Zdroj: Twitter/NASA InSight)

WASHINGTON - Z pristávacieho modulu NASA InSight prišla pred pár dňami smutná správa, po ktorej zostali odborníci rozrušení. Po rokoch mapovania Červenej planét sa sonda lúči so svojou misiou. Vyzerá to tak, že ju ničia častice púštnej búrky. Podľa zverejnených výsledkov misie robot od svojho nasadenia nameral viac ako 1300 seizmických udalostí.

V pondelok 19. decembra pristávací modul InSight vydal vyhlásenie, ktoré znelo: "Moja energia je naozaj nízka, takže toto môže byť posledný obrázok, ktorý posielam na Zem." Planetárna sonda je určená na seizmický výskum vnútornej stavby Marsu od jej sformovania. Ide o prvého kozmického robotického prieskumníka, ktorého misia trvá od mája 2018. Do hĺbky študuje kôru, plášť a jadro Marsu.

Nahromadenie prachu na jeho solárnych paneloch však spôsobilo, že pomaly stráca energiu. Odkaz sondy InSight pokračoval: "Nebojte sa však o mňa; môj čas tu bol produktívny a pokojný. Ak budem môcť pokračovať v rozhovore so svojím misijným tímom, budem, ale čoskoro sa odhlásim. Ďakujem, že ste so mnou zostali." Dojemná správa spôsobila lavínu smutných správ na sociálnych sieťach. 

Prednedávnom svet obletela správa o obrovskej prachovej búrke na Marse stúpajúcej až do výšky 119 metrov. Video zachytila sonda Perseverance, ktorej úlohou je hľadať na Marse známky možného minulého života, ale aj zhromažďovať údaje o jej klíme a geológii. Jej cieľom je tiež vyskúšať nové technológie pre prípadné budúce ľudské prieskumné výpravy na červenej planéte. Prach je tam všadeprítomný, nachádza sa na povrchu aj vo vzduchu a jeho pohyb ovplyvňuje počasie a klímu na Marse. 

Viac o téme: NASAMarsInSight
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu