Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Vesmírna družica zachytila jedinečný úkaz: Trval niekoľko hodín, no takmer nikto o ňom nevedel!

(Zdroj: Youtube/ClickHeart TV 2)

WASHINGON - Vesmírna družica zachytila unikátny moment, ako Mesiac prechádza okolo Slnka a blokuje jeho horiaci povrch tmavou siluetou. Satelit GOES a jeho prístroj SUVI (Solar Ultraviolet Imager), zachytil udalosť 23. novembra. Ide o druhý krvavý mesiac v tomto roku, ďalší sa očakáva v marci 2025.

Zatmenie Slnka, ktoré bolo viditeľné iba vo vesmíre, trvalo niekoľko hodín. Satelit zachytil erupciu vlákna na severozápadnom okraji blízko pólu, keď Mesiac zmizol. "Napriek tomu by sme mohli vidieť izolované obdobia geomagnetickej búrky na úrovni G1 (malá) v dôsledku vplyvu vysokorýchlostného slnečného vetra z koronálnej diery," uvádza EarthSky.

Zatiaľ čo toto zatmenie nebolo na Zemi vidieť, v USA boli 8. novembra svedkami ohromujúceho kozmického divadla červenkastého mesiaca visiaceho na tmavej oblohe. Krvavý mesiac nastáva, keď zemský tieň zahaľuje Mesiac a blokuje odraz priameho slnečného svetla, čo spôsobí, že farba mesiaca stmavne a zmení sa na medenú červenú. 

Veľký červený mesiac bolo možné vidieť nad mestom New York, Washington DC a ďalšími časťami  Spojených štátov, kým sa asi o dve hodiny nevrátil do pôvodného sfarbenia. Zatmenie bolo viditeľné aj vo východnej Ázii, Austrálii, Tichomorí a Južnej Amerike. 

Zrýchlené video ukazuje, ako sa celé zatmenie rozvinulo počas šiestich hodín, keď Mesiac postupne prechádzal do vonkajšieho tieňa Zeme, potom vstúpil do tmavšieho vnútorného tieňa, než dosiahol úplnosť a nakoniec sa vynoril z druhej strany. NASA uviedla, že Mesiac bol počas tejto lunárnej udalosti, ktorá trvala asi 90 minút, vyše 390-tisíc kilometrov od Zeme.

Viac o téme: SatelitVesmírZatmenieMesiacSlnko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu