Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

FOTO Japonsko vyslalo do vesmíru svoju prvú lunárnu misiu: Dnes ráno odštartovala z floridského Mysu Canaveral

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: SITA/AP Photo)

MYS CANAVERAL - Japonsko vyslalo na Mesiac svoju prvú lunárnu misiu. Raketa Falcon 9 spoločnosti SpaceX, ktorá do vesmíru ponesie japonský pristávací modul Hakuto-R (Biely králik) a lunárne vozidlo Spojených arabských emirátov (SAE), v nedeľu ráno odštartovala z floridského Mysu Canaveral. TASR správu prevzala z agentúr AP a AFP.

Spoločnosť SpaceX patriaca miliardárovi Elonovi Muskovi štart lunárnej misie už dvakrát odložila z dôvodu dodatočných predletových kontrol. "Naša prvá misia položí základy pre odhalenie potenciálu Mesiaca a jeho premenu na silný ekonomický systém plný života," uviedol riaditeľ spoločnosti iSpace Takeši Hakamada. Dodal, že modul bol vyrobený tak, aby spotreboval čo najmenej paliva a zároveň mal čo najviac priestoru na náklad, preto na Mesiaci pristane až v apríli budúceho roka. Pre porovnanie, misia Orion sa v novembri priblížila k Mesiacu už po piatich dňoch od štartu.

FOTO Japonsko vyslalo do
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo)

Voda na Mesiaci by sa dala rozložiť na kyslík a vodík

Hakuto-R bude na Mesiaci mapovať tamojšie zdroje. Na stránke iSpace sa napríklad uvádza, že voda na Mesiaci by sa dala rozložiť na kyslík a vodík, čo by mohlo slúžiť ako palivo, píše DPA. Raketa Falcon 9 do vesmíru nesie i 10-kilogramové lunárne vozidlo Rašíd Vesmírneho centra Muhammada bin Rašída (MBRSC) zo SAE. Ak sa mu podarí úspešne pristáť na mesačnom povrchu, pôjde o prvú lunárnu misiu SAE vôbec. Agentúra AFP pripomína, že doposiaľ sa podarilo dopraviť technológie na povrch Mesiaca len Spojeným štátom, Rusku a Číne.

FOTO Japonsko vyslalo do
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo)

Viac o téme: VesmírJaponskoLunárna misia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu