Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

FOTO stromu vyvolala búrlivú diskusiu: Vidíte, čo je na nej také odstrašujúce?

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LOXTON - Fotografia stromu v Južnej Austrálii vyvolala divokú diskusiu o klimatických zmenách. Kým niektorí ju považujú za dôkaz toho, že klimatické zmeny nie sú skutočné, iní, naopak, poukazujú na vážnosť situácie. Tamojšia vláda uviedla, že ich čakajú hneď dve vlny záplav, pričom jedna by mala nastať v období Vianoc.

Keď povodňová voda z rieky Murray stúpala k Loxtonovmu stromu poznania, jeden z obyvateľov Južnej Austrálie si pomyslel, že je vhodný čas na diskusiu. Na fotografií, ktorú zverejnil na sociálnej sieti, vidno strom posiaty značkami z nedávnych povodní. Vysoko nad súčasnou úrovňou povodne je označenie z roku 1956. 

 

LOXTON'S TREE OF KNOWLEDGE We understand that Loxton’s Tree of Knowledge has become even more of a popular attraction...

Posted by District Council of Loxton Waikerie on Tuesday, November 22, 2022

Pre niektorých však záber slúži ako dôkaz toho, že klimatické zmeny nie sú skutočné. "A čo spôsobilo klimatické zmeny v roku 1956?" pýta sa jeden z komentujúcich. "Zaujímalo by ma, či hovorili o zmene klímy v rokoch 1973, 1974 a 1975," napsal ďalší. Viacerí podotkli, že prezentovať zmenu klímy na jednom strome je pomerne skresľujúce. "Existuje veľa faktorov, prečo sú oblasti horšie zaplavené. Nedá sa však poprieť, že s hromadným klčovaním pôdy ako jedným z faktorov sa záplavy pri extrémnych klimatických javoch, ako je La Nina, len zhoršia." 

 

A picture of a tree in regional South Australia has sparked a wild climate change debate. As floodwaters from the River...

Posted by news.com.au on Friday, November 25, 2022

V skutočnosti bol rok 1956 najhoršou zaznamenanou povodňou v tejto oblasti. Tá bola vyvrcholením dvoch rokov pôsobenia La Niny, ktorá priniesla do Queenslandu, Viktórie a Nového Južného Walesu trojmesačný silný dážď. Prúd vody pretekajúci cez východnú Austráliu dokonca naplnil rieky Murray aj Darling, čo je zriedkavý jav. Južná Austrália už čoskoro zažije druhú, vyššiu záplavu rieky Murray, pričom úrady očakávajú, že cez ňu pretečie 185 gigalitrov vody denne. Miestni predstavitelia uviedli, že očakávajú dva vrcholy, jeden začiatkom decembra a ďalší okolo Vianoc. "Sme v najvyššej pohotovosti, pokiaľ ide o to, čo k nám príde koncom decembra," vyhlásil premiér Peter Malinauskas. 

Viac o téme: StromPovodeňKlimatické zmeny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu