Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

V magnetickom poli Zeme bola šesť hodín diera! Pozrite sa, akú krásu to spôsobilo

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

TROMSØ - Na oblohe sa objavili silné polárne žiary. Zábery tohto zriedkavého úkazu sa dostali aj na Facebook, kde ich zverejnil jeden zo zamestnancov nórskej cestovnej kancelárie. Slnko sa teraz pripravuje na svoje najaktívnejšie obdobie v rámci solárneho cyklu. Šance, že uvidíte polárnu žiaru, sa neustále zvyšujú.

Mimoriadne silná slnečná búrka tento týždeň prelomila dieru v magnetickom poli Zeme a vyvolala niekoľko ružových polárnych žiar, ktoré sú mimoriadne zriedkavé. Jav zachytil sprievodca pre záujemcov o polárnu žiaru Markus Varik z cestovnej kancelárie Greenlander na oblohe nad mestom Tromsø v Nórsku. 

 

Notice how even some of the clouds are turned purple by amazingly colourful Auroras! 🤯

Posted by Greenlander Tromsø on Wednesday, November 2, 2022

Polárna žiara sa vyskytuje, keď sa silné slnečné vetry a vysokoenergetické nabité častice v nich dostanú zo Slnka a narážajú na Zem, čím vytvárajú diery v jej magnetickom poli alebo magnetosfére. Tieto nabité častice prúdia cez dieru a vytvárajú geomagnetickú búrku, ktorá sa nám javí ako polárna žiara. Polárne žiary Borealis a Australis sú zvyčajne zelené (niekedy s červeným alebo fialovým nádychom), pretože väčšina slnečných vetrov dosahuje nadmorské výšky iba 100 až 240 kilometrov, kde je vyššia koncentrácia kyslíka. Práve ten dáva žiaram charakteristickú zelenú žiaru. 

Maják Garour, Island
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Minulý týždeň zasiahla Zem geomagnetická búrka triedy G1 a na šesť hodín vytvorila dieru v magnetickom poli, informoval Live Science. Stredisko predpovede vesmírneho počasia NOAA vydalo varovanie pred potenciálnou búrkou G1, ktorá sa síce považuje za malú na stupnici od jeden do päť, ale stredisko aj napriek tomu upozornilo na možné výkyvy v elektrickej sieti. 

Praskliny v magnetickom poli Zeme sú normálne. Pole funguje ako štít, ktorý nás chráni pred slnečnými búrkami. Môže zostať "otvorené" až štrnásť hodín bez toho, aby ľudstvu čokoľvek hrozilo. Slnko sa momentálne pripravuje na svoje najaktívnejšie obdobie v cykle. Vaše šance na spozorovanie polárnej žiary sú už teraz celkom dobré, ale v priebehu nasledujúcich troch rokov budú ešte lepšie.

Viac o téme: Polárna žiaraAurora borealisZemSlnkoMagnetické pole
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu