Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Experti varujú: Ak máte takýto spánok, riziko mŕtvice je u vás až o 85 percent vyššie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WU-CHAN - Každý človek má iné preferencie, pokiaľ ide o spánok. Niekto potrebuje úplnú tmu, iný zas množstvo vankúšov. Okrem mrzutej nálady alebo stuhnutého krku mnohí z nás nepremýšľajú o tom, aké môžu mať spánkové návyky vplyv na celkové zdravie. Nedávny výskum zistil, že spôsob, akým spíme, môže výrazne zvýšiť riziko mŕtvice.

Štúdia z roku 2019 zverejnená v časopise Neurology skúmala účinky spánku na riziko mŕtvice. Výskumníci analyzovali viac ako 31 000 ľudí na dôchodku počas šiestich rokov, pričom im dali vyplniť dotazníky o ich spánku a zdriemnutiach. V priebehu štúdie viac ako 1 500 z nich utrpelo mŕtvicu.  Podľa vedcov pomohli zvýšiť riziko mŕtvice dva faktory - dlhé zdriemnutie a dlhý spánok. Ľudia, ktorí si zdriemli počas obeda dlhšie ako 90 minút, mali o 25 percent vyššiu pravdepodobnosť než tí, ktorí si zdriemli maximálne 30 minút. 

Pijete veľa kávy? Zrejme sa vás týka jeden z týchto príznakov.
Zobraziť galériu (3)
Pijete veľa kávy? Zrejme sa vás týka jeden z týchto príznakov.  (Zdroj: thinkstock.com)

Pokiaľ ide o nočný spánok, ľudia, ktorí spali deväť a viac hodín v noci, mali o 23 percent vyššiu pravdepodobnosť, že dostanú mozgovú príhodu ako tí, ktorí spali najviac osem hodín. Štúdia nedospela k záveru, prečo existuje toto spojenie medzi spánkovým vzorcom a mŕtvicou. Jej spoluautor Xiaomin Zhang, ktorý pôsobí ako profesor na Huazhongskej univerzite vedy a techniky, uviedol, že dlhé zdriemnutie a spánok naznačuje celkový neaktívny životný štýl, ktorý by mohol prispieť k zvýšenému riziku mŕtvice. 

"Je potrebný ďalší výskum, aby sme pochopili, ako môže dlhé zdriemnutie a dlhší spánok v noci súvisieť so zvýšeným rizikom mŕtvice. Predchádzajúce štúdie ukázali, že ľudia, ktorí dlho driemajú a spia, vykazujú nepriaznivé zmeny v hladinách cholesterolu a zväčšený obvod pása, čo sú často rizikové faktory mŕtvice," vysvetlil Zhang. 

Experti varujú: Ak máte
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Nejde však len o to, ako dlho spíte. Podľa štúdie má na zvýšenom riziku mŕtvice podiel aj zlá kvalita spánku. Experti zistili, že účastníci, ktorí uviedli, že zle spávajú, vykazovali o 29 percent vyššie riziko mozgovej príhody v porovnaní s tými, ktorí uviedli dobrú kvalitu spánku. Keď sa pozrieme na tých, ktorí dlho spali a hlásili zlú kvalitu spánku, riziko mozgovej príhody bolo až o 82 percent vyššie ako u miernych spáčov s dobrou kvalitou spánku. "Tieto výsledky zdôrazňujú dôležitosť mierneho zdriemnutia, trvania spánku a udržiavania dobrej kvality spánku, najmä u dospelých v strednom a vyššom veku," dodal Zhang.

Viac o téme: SpánokMŕtvicaCievna mozgová príhoda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu